Kako nas kradu: Više od 80% lažnih invalida

Nakon 2.500 revizija koje je zatražilo Ministarstvo za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata, u Federalnom institutu za medicinsko vještačenje došli su do šokantnih i poražavajućih rezultata.

Više od 80% predmeta je lažno, odnosno više od 80% invalida su lažni.

Ministar Crnkić naglašava da je donio novu uputu prema kojom će se korisnici, ukoliko se i nakon drugog poziva ne odazovu reviziji, biti skinuti s platnog popisa, a isplata invalidnina obustavljena.

"Sve na što smo sumljali kroz ranije inspekcijske nalaze, sada se kroz rad Instituta otkriva", kazao je Crnkić koji je kategoričan u tvrdnji da je ovo tek početak, te da se revizija nastavlja.

Otkrivamo: Koliko i kome ''uletjeti'' za invalidsku potvrdu u Mostaru?

Zapanjujući nagli porast broja "najnovijih" invalida rata prisilio je federalno Ministarstvo za pitanja branitelja da zatraži temeljitu provjeru čak 15.000 "novoimenovanih" invalida; u ovu istragu uključene su policijske i pravosudne institucije koje su za kratko vrijeme otkrile zastrašujući lanac korupcije i kriminala unutar medicinskih struktura, prije svega u Hercegovini, gdje je razvijen unosan i uhodan biznis u izdavanju lažnih liječničkih potvrda o invaliditetu.

Istraje li federalni ministar za pitanja branitelja Zahid Crnkić u svojim zahtjevima da se zbog enormnog povećanja broja vojnih invalida izvrši revizija rješenja o dodjeli invalidnina u četiri županije, konačni popis ratnih stradalnika mogao bi biti umanjen za, najmanje, pet tisuća?!

Unatoč silnom protivljenju predstavnika hrvatskih udruga stradalnika Domovinskog rata koji su najavu revizije ocijenili kao "udar na invalide HVO-a", činjenica je da su svi argumenti na strani ministra Crnkića.

Sam ministar Zahid Crnkić je, još početkom ove godine, federalnom MUP-u i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA-i) dostavio prijave protiv četiri mostarska liječnika zbog sumnje da su pacijentima izdavali lažne medicinske nalaze.

Naknadno je otkriven identitet dva liječnika: psihijatra Mehmeda Kovačevića i neuropsihijatrice Mulije Džudže čiji se potpisi nalaze na stotinjak nalaza, gotovo pa istovjetnog sadržaja (pa čak i istog broja)?!

Kako neslužbeno doznaje Slobodna Bosna, uz liječnike Kovačevića i Džudžu, inspektori Regionalnog ureda SIPA-e u Mostaru proteklih mjeseci saslušali i mostarskog kirurga Davorina Kozomaru, te njegovog kolegu internistu Smiljana Vidića koji su kao članovi Prvostupanjske i Drugostupanjske liječničke komisije davali rješenja o invaliditetu.

Tako je bivši predsjednik Prvostupanjske liječničke komisije u Hercegovačko - neretvanskoj županiji a trenutno njezin član Davorin Kozomara, prema tvrdnjama njegovih kolega, nedavno kupio stan u Zagrebu i novi skupocjeni automobil Passat. Iako Kozomara radi kao kirurg u Kliničkoj bolnici Mostar i predaje na mostarskom Medicinskom fakultetu, teško je povjerovati da su njegova mjesečna primanja (oko 2.500 KM) bila dostatna za, primjerice, kupovinu stana u Zagrebu, gdje četvorni metar stambenog prostora košta, u prosjeku, dvije tisuće eura. Kozomarina supruga koja radi kao profesorica u dvije mostarske gimnazije vozi luksuzni Audi A4.

Isti tip automobila kupila je i supruga liječnika Smiljana Vidića (Vidić je član Drugostupanjske komisije), dok se on, odskora, može vidjeti u novom Audiju A6 koji košta blizu 80.000 KM. Vidić pored liječničke plaće u Kliničkoj bolnici Mostar, koja iznosi 1.300 KM mjesečno, prima još 300 KM paušala u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije gdje je izabran kao zastupnik HDZ-a.

No, kako i Prvostupanjska i Drugostupanjska komisija u Hercegovačko-neretvanskoj županiji imaju po šest članova, posve je izvjesno da će se istražiti i rad ostalih liječnika, budući da je jasno da Kozomara i Vidić nisu mogli sami izdavati sporna rješenja.

Za liječnika internistu Peru Marića koji je, također, član Prvostupanjske komisije se, primjerice, odavno zna da je "najzaslužniji" što je stotinjak, inače posve zdravih stanovnika mostarskih naselja Cim i Ilići, doslovce preko noći postalo invalidima.

Ako je, međutim, suditi prema medicinskoj dokumentaciji, najviše je spornih dijagnoza postavila liječnica Mulija Džudža koja je ranije radila u mostarskoj Staroj bolnici, ali je nakon odlaska u mirovinu otvorila privatnu specijalističku neuropsihijatrijsku ordinaciju Anima.

Liječnica Džudža je, što su u federalnom Ministarstvu za pitanja branitelja otkrili još prošle godine, za nekoliko desetaka "pacijenata" napisala potpuno identične dijagnoze (nije čak promijenila ni zareze u rečenicama). Nalazi prema kojima su kod pacijenata primjetne posttraumatske tegobe, žale se na glavobolje, košmarne snove, pretjerano znojenje i bolove u nogama za članove liječničkih komisija su, kasnije, bili dovoljni da "bolesnike" proglase 70-postotnim invalidima. (U Mostaru je, nedavno, otkriveno kako su tri brata proglašena 70-postotnim invalidima na temelju iste dijagnoze PTSP-a!?).

Federalnom Ministarstvu za prava branitelja je, uz nekolicinu mostarskih psihijatara i neuropshijatara, prijavljen i bivši županijski ministar zdravstva Miljenko Lugonja.

Za liječnika Lugonju se tvrdi da se "specijalizirao" za prevare s rengentskim snimcima. Navodno je Lugonja uzimao CT-snimke pravih ratnih vojnih invalida (primjerice, čovjeka koji ima geler u glavi) i prilagao ih uz nalaze lažnih invalida?!

Miljenko Lugonja pored stalnog angažmana u Kliničkoj bolnici u Mostaru posjeduje i privatnu tvrtku Lihnidos na Širokom Brijegu, a uza sve to kao ratni stradalnik (premda je nepoznanica kada je i gdje stradao) prima mirovinu iz Republike Hrvatske.

U izjavi za Slobodnu Bosnu, ministar Crnkić navodi:

"Ja sam obavijestio federalni MUP i SIPA-u o zloupotrebama koje smo otkrili, netko zbog toga mora odgovarati, jer nije dovoljno samo poništiti rješenja. Moji suradnici su našli u više slučajeva da pacijenti imaju samo nalaz liječnika specijaliste, a nema ih u bolničkim knjigama protokola, nemaju povijest bolesti, na nalazima nema službenog zaglavlja medicinske ustanove, samo potpis liječnika".

Prema ministru, pripremljene su četiri optužnice protiv liječnika.

Glas naroda

sedam godina ova drzava ne moze dokazati sto zna i malo dijete komentiram da se ne zaboravi

lažnjaci su masovno u vlasti i u glasačkoj mašineriji vlasti koja godinama tako namješta izbore i vlada u ime naroda za svoju korist a naravno na štetu naroda-LENJIN

Tolika povika na doktore. Tresla se gora, a rodio se miš! Nikom ništa nije dokazano, a i tvrdnje o saslušanjima su također neistinite. Sama činjenica da nešto objavljuje Slobodna Bosna govori da se radi o klevetama vezanim za Hercegovinu. Kriteriji liječničkih komisija su bili jednaki u cijeloj FBiH. U HNK su iste komisije ocjenjivale i HVO i Armiju BiH i kriteriji su bili isti. E sad što to nekom ne odgovara!

Imali kraja reviziji u zzh hvo jednimase skida drugi ostaju nikojih ne dira kakoto

Kako nas kradu: Više od 80% lažnih invalida
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari