Ljubuški slavi svoju zaštitnicu Sv. Katu

U utorak 25. studenog, Ljubuški će proslaviti blagdan svoje zaštitnice sv. Katarine Aleksandrijske, koju vjernički puk kratko i odmila zove sv. Kata.

Od subote trajala je pobožnost trodnevnice, kojom su se vjernici duhovno obnovili i osvježili, kako bi što potpunije i svečanije dočekali i proslavili svoju svetkovinu i blagdan zaštitnice.

Svetost sv. Katarine Aleksandrijske nastala je, kako kaže legenda, kao posljedica njezine nesebične žrtve vlastita života, kojeg je dala za svoju kršćansku vjeru. Rimski vlastodržac u Egiptu Maksimin Daia, zaljubio se u lijepu i zgodnu Katarinu i odlučio se rastaviti od svoje žene da bi je oženio. Kata je to odlučno odbila, no Rimljanin je pozvao 50 filozofa da je uvjere da Isus Krist nije Bog budući da je umro na križu. Međutim, Katarina je tako poznavala i ljubila svoju vjeru da je mudrace privoljela da prijeđu na kršćanstvo. Srditi Maksimin ju je odlučio pogubiti kotačem s bodežima, ali kad je to pokušano kotač se raspao.

Pogubljena je izvan grada, a kako kaže legenda anđeli su joj tijelo pokopali na Sinaju.

Na tom mjestu podignut je poslije poznati samostan sv. Katarine koji postoji i danas.

Bivši egipatski predsjednik Anvar El Sadat, koji je ubijen u atentatu zbog mirovnog sporazuma koji je postigao s Izraelom, sagradio je kraj samostana sv. Katarine vjersko središte za tri vjeroispovijesti: kršćansku, židovsku i muslimansku.

Tako ovim zapisom o sv. Katarini, u župnom listiću Humačkom glasniku, humački franjevci pozivaju vjernike na proslavu zaštitnice Ljubuškog.

crkva

U 9 sati je rana misa, u 11 svečana pučka misa, koju će predvoditi mostarski gvardijan fra Mate Dragićević, i u 18 sati treća misa. Prije svečane pučke mise iz crkve sv. Kate poći će ophodnja kroz grad sa svetičinim kipom i ponovno se vratiti u crkvu.

procesija

Ivan Kaleb

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari