Dr.sc. Mario Šiljeg: Apel za zaštitu rijeke Trebižat

ljubuski.info

Trebižat - rijeka ponornica Jadranskog sliva, prošloga je tjedna u Žabaru, općina Ljubuški, pretrpjela novi, teški ekološki incident. Iako nemam službenih informacija od nadležnih tijela Bosne i Hercegovine kao čovjek koji je cijeli svoj poslovni i znanstveni rad posvetio zaštiti voda osjećam se pozvanim reagirati i upozoriti na nastalu štetu. Također želim ukazati i na niz mogućih negativnih posljedica obzirom da je Trebižat, među ostalim prirodnim značajkama i bogatstvima, jedan od važnijih pritoka rijeke Neretve, te je time i od posebnog interesa kako za Bosnu i Hercegovinu, tako i za Republiku Hrvatsku.

Prema navodima s više portala, pri izvođenju nedopuštenih građevinskih radova bagerima je narušeno i produbljeno korito rijeke u dužini od oko 50 metara u dijelu stoljećima starih sedrenih barijera. Federalni vodoprivredni inspektor je u skladu sa Zakonom o vodama zabranio sve radove i daljnje aktivnosti, međutim teško nadoknadiva šteta je već nanesena.

Rijeka Trebižat, prepoznatljiva je po formiranju niza većih i manjih slapova, te tvorevinama sedrenih barijera od kojih je cjelokupno sedreno područje oko slapa Kravica proglašeno zaštićenim geološkim spomenikom prirode. Sedra nastaje u vodama krških rijeka i izvora koje su prirodno zasićene ugljičnom kiselinom, značajnom za nastanak lako topljivog kalcijeva bikarbonata koji dugogodišnjim taloženjem tvori sedrene barijere po kojima je najprepoznatljiviji nacionalni park "Plitvička jezera" u RH.
Rast sedrenih barijera nakon nekog vremena može biti prirodno usporen povećanim zagađenjem, međutim ovaj incident je primjer čovjekove negativne intervencije u prirodu i njene procese.

Osim lokanog nestanka starih sedrenih barijera, ovakve intervencije za posljedicu imaju i niz negativnih promjena, koje se mogu trajno odraziti na rijeku Neretvu i njenu nizinu u Republici Hrvatskoj.

Ovaj incident još je jedan u nizu nevjerojatno bahatog narušavanja prirodnog toka, ugrožavanja staništa i uznemiravanja mnogih biljnih i životinjskih vrsta od strane čovjeka. Apeliram na svijest i savjest najšire javnosti ali i na do sada trome i nezainteresirane nadležne institucije, da poduzmu sve preventivne radnje, te najstrože moguće sankcije kako bi se u budućnosti spriječili ovakvi incidenti.

dr.sc. Mario Šiljeg [ Ravnatelj Agencije za zaštitu okoliša RH ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari