Vodeći hadezeovci Ljubuškog prave treći HDZ

Treći HDZ u našoj zemlji bit će osnovan u Ljubuškom, a kako neslužbeno doznajemo neki od članova Inicijativnog odbora su dosadašnji istaknuti hadezeovci Željko Tomić, Zoran Vukšić, Ivan Bebek, Mladen Šimić i Slobodan Bojka.

Spomenuta imena su do sada bili vodeći ljudi u HDZ-u Ljubuškog, a svi iza sebe imaju značajne političke karijere.

Treći HDZ bit će automatski i parlamentarna stranka budući da je Željko Tomić zastupnik u Zastupničkom domu federalnog Parlamenta. Tomić je na proteklim izborima bio nositelj liste HDZ-a BiH za Zapadnohercegovačku županiju. On je inače uspješni poduzetnik.

Zoran Vukšić je također poduzetnik i bivši je predsjednik Skupštine ZHŽ-a, a mandat je imao do 2006.

Ivan Bebek bio je predsjednik Općinskog vijeća Ljubuški, ali je u prosincu 2009. smijenjen kada su većinu u Općinskom vijeću imali "devedesetka", HSP i Narodna stranka Radom za boljitak.

Među osnivačima nove stranke je i Mladen Šimić koji je svojevremeno bio predsjednik općinskog odbora HDZ-a BiH u Ljubuškom, a protekle četiri godine bio je zastupnik u Skupštini ZHŽ-a. Slobodan Bojka je vijećnik u Općinskom vijeću Ljubuški.

Moguće je da se u novoj stranci nađu i još neka imena izabranih zastupnika na svim razinama vlasti. Neslužbeno doznajemo kako bi se u trećem HDZ-u mogli naći i bivši federalni ministar turizma Nevenko Herceg, zatim njegov savjetnik i dugogodišnji političar Mate Bandur, sveučilišni profesor Zoran Tomić i mnogi drugi istaknuti političari iz Zapadne Hercegovine.

Ciljevi

U osnivanje trećeg HDZ-a inicijatori su krenuli jer su nezadovoljni socijalnom, ali i političkom situacijom u državi kao i politikom vodećih hrvatskih stranaka koja se nije u stanju izboriti s brojnim problemima koji opterećuju bh. Hrvate. Na sceni su brojni problemi u općinama i županijama koji su, između ostalog, uzrokovani i nemogućnošću provođenja sporazuma o suradnji dvaju HDZ-ova. Suradnja dvaju HDZ-ova na terenu je jako loša što dovodi i do nezadovoljstva brojnih članova na koje upravo i računaju u novom – trećem HDZ-u.

Kako doznajemo od izvora bliskih novoj stranci, politički ciljevi trećeg HDZ-a su borba protiv korupcije i kriminala, rješavanje nezaposlenosti i, kao najvažnije, osiguranje opstojnosti hrvatskog naroda s drugim narodima u BiH.

Na sastanku Inicijativnog odbora koji je održan u ovom tjednu u Ljubuškom doneseno je nekoliko zaključaka, a jedan od njih je da će upravo Ljubuški biti glavno sjedište nove stranke.

Konkurencija

Formiranjem nove stranke, i to pod nazivom HDZ Ljubuški, već postojeća dva HDZ-a u našoj zemlji dobivaju novu konkurenciju na hrvatskoj političkoj sceni.

Podsjetimo, HDZ BiH, koji je osnovan 1990. u Grudama, prije pet godina raspao se na dvije stranke te je u travnju 2006. godine osnovan HDZ 1990. Veliki broj visokih dužnosnika HDZ-a tada je prešao u novoosnovanu stranku, a slična situacija se očekuje i sada s trećim HDZ-om osobito na području zapadne Hercegovine.

U HDZ-u BiH su vijest o osnivanju nove stranke primili s nevjericom, a prvi čovjek ljubuškog HDZ-a BiH i načelnik ove općine Nevenko Barbarić nije želio komentirati navode o osnivanju trećeg HDZ-a u Ljubuškom.

Kazao je da se protivi jednoumlju te da se apsolutno zalaže za pluralizam političke scene. "Ja uistinu nemam saznanja i ako me danas pitate, mislim da je to puštanje probnih balona", rekao je Barbarić.

I. Marić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari