Zatvoreno više od dvadeset benzinskih crpki

Zbog nepoštivanja zakona o ugradnji sondi koje kontroliraju kvalitetu goriva, prisutnost vode i protok, posljednjih dana Federalna uprava za inspekcijske polove diljem Federacije zatvorila je više od dvadeset benzinskih crpki.

Kako su nam kazali iz ministarstva, samo na području Mostara zatvorene su četiri benzinske crpke, i to u blizini autobusnog i željezničkog kolodvora zatvorene su dvije Energopetrolove crpke, na području Bišća polja također jedna Energopetrolova crpka te na Buni kod Mostara zatvorena je Aurina crpka.
Naime, od preuzimanja dužnosti nove federalne vlasti, iz ladice je izvađen ovaj projekt, koji je četiri-pet godina skupljao prašinu.

Ignoriranje zakona

"Ove crpke je zatvorio zakon koji nisu poštivali. Imali su dovoljno vremena obaviti sve što je potrebno te ugraditi sonde u rezervoare, ali to nisu učinili. Sada će biti zatvoreni dok god navedene sonde ne ugrade", naglasio je Milorad Bahilj, ministar trgovine FBiH. Podsjetimo, federalni inspektori već neko vrijeme vrše kontrolu blizu 650 benzinskih crpki diljem Federacije. Svi vlasnici benzinskih crpki do 17. svibnja morali su potpisati izjavu u kojoj tvrde da su ugradili ovaj sustav, nakon čega su uslijedile kontrole. Osim zatvorenih crpki na području Mostara, inspektori su i na području Bosne zatvorili dvadesetak crpki.

Inače, prva kazna za sve one koji nisu ugradili sonde iznosila je 3400 maraka, nakon čega se vlasnicima davalo 30 dana da ugrade sondu. Ukoliko to niti u tom vremenu nisu ugradili, plaća se kazna 10.000 maraka i crpka se do daljnjeg zatvara.

"Zakon se mora poštivati i nitko nije niti će biti iznad zakona", kategorički je poručio ministar Bahilj. Federalno ministarstvo u ovom projektu ima i punu potporu Udruženja prometnika naftnih prerađevina Federacije, koji također žele provođenje ovog projekta kako bi građani imali samo kvalitetno gorivo.

Realizacija projekta

Na samom početku realizacije ovog projekta bilo je određenih opiranja s obzirom da određenim krugovima ne odgovara da se počne kontrolirati kvaliteta goriva. Bez obzira na to, projekt je pokrenut još u svibnju. U Ministarstvu trgovine ugrađen je softver koji je povezan sa svim benzinskim crpkama u Federaciji i pomoću kojeg se vrši kontrola tri osnovna čimbenika – kvalitete goriva, prisutnosti vode i protoka. Prema tome, na ovaj način je kompletna benzinska crpka pod kontrolom, a zadatak softvera je registrirati sve eventualne nepravilnosti. Hoće li se i svi vlasnici benzinskih crpki z Federaciji početi ponašati u skladu sa zakonom te ugraditi potrebnu opremu ili će nastaviti s ignorantskim ponašanjem, ostaje za vidjeti.

Zadovoljni potrošači

Provođenjem projekta pojačane kontrole goriva s odobravanjem su dočekali i potrošači, koji bi na ovaj način na svim crpkama imali gorivo visoke kvalitete. U mnogo navrata proteklih godina iz raznih udruženja potrošača nebrojeno puta se moglo čuti kako se na mnogim crpkama toči gorivo sumnjive kvalitete. Uvođenjem sondi u sve rezervoare u budućnosti će se izbjeći bilo kakve sumnje u kvalitetu goriva jer će sve crpke podlijegati detaljnoj kontroli, a ukoliko ne budu poštivali propisane norme.

Dragan Bradvica [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari