Diplome mostarskog Sveučilišta neće biti međunarodno priznate !?

zgrada

Sveučilištu treba pomoći da ne ostane provincijsko već da postane europsko, a kad postane europsko neće biti ovih problema (ni razloga za bježanje profesora sa Sveučilišta).

Sveučilište u Mostaru je prvo počelo provoditi Bolonjski proces i proglašeno najboljim u BiH u Izvješću Procjeniteljskog tima rektorskog zbora sveučilišta europskih zemalja (EUA) iz 2004. god.

U tom Izvješću (preliminarnom iz svibnja i finalnom iz rujna 2004. godine) navedeno je i što se sve treba učiniti za okončanje toga procesa, a kad se to uradi treba ih ponovo pozvati za procjenu nakon čega će napisati novo Izvješće, konačno i pozitivno ako sve bude urađeno kako su predložili. To će ujedno biti i međunarodna akreditacija Sveučilišta, a bez toga diplome mu neće biti priznate u Europi nakon 2010.

Senat i Upravno vijeće Sveučilišta do sada nisu proveli ono što je predloženo u tim Izvješćima. Jedni se ''pravdaju'' se da zato ne postoje zakonska rješenja (i ne potiču njihovo usvajanje), drugi bi to radili na svoj način (ne onako kako predlažu eksperti EUA) ili nikako, a treći (kao da ih i nema), ne izjašnjavaju se i šute. Izvješća iz 2004. nitko više i ne spominje.

Dužnosnici u tijelima vlasti također se ne ponašaju odgovorno. Ne usvajaju odgovarajuća zakonska rješenja o ustroju (i financiranju) niti potiču Senat i Upravno vijeće da pitanja ustroja Sveučilišta riješe internim odlukama čemu se protive dekani nekih fakulteta (ne žele dragovoljno prenijeti subjektivitet na Sveučilište), a u tome ih podržava i Upravno vijeće (članovi Upravnog vijeća koje delegiraju dužnosnici u tijelima vlasti). I tako u krug.

Zbog toga se više od 4. godine ništa nije uradilo na provedbi preporuka i sugestija iz Izvješća EUA po tim pitanjima, a ne dobije li se pozitivno Izvješće do početka upisa studenata u akademsku 2009./10. godinu (srpanj 2009.) Sveučilište neće biti privlačno studentima (diplome im neće biti međunarodno priznate) i upisivat će se na sveučilišta koja budu provela Bolonjski proces, na neko sveučilište u Hrvatskoj ili u BiH (na jedno od pet ih s bošnjačkim ili na jedno od dva sa srpskim jezikom), a nije teško pretpostaviti što bi to značilo za jedino sveučilište u BiH s hrvatskim službenim jezikom i za Hrvate u BiH.

Zato dužnosnici u tijelima vlasti moraju naći rješenja za ta pitanja i onemogućiti odlučivanje o sudbini Sveučilišta onima koji nisu opredijeljeni za provedbu toga procesa i za europsku budućnost Sveučilišta, onima koji umjesto uvođenja (viših) europskih obrazovnih standarda žele zadržati (njihove) provincijske standarde, a to moraju učiniti dužnosnici koji su sada na vlasti i oni što je planiraju osvojiti na sljedećim izborima ako se zalažu za zaštitu nacionalnih interesa, za jezik, kulturu i identitet, za opstanak i prosperitet Hrvata u BiH.

Svi drugi trebaju pomoći tijelima Sveučilišta i dužnosnicima u tijelima vlasti i poticati ih da to urade te ''učiniti ih odgovornim'' ako ne budu to uradili do srpnja iduće godine.

Prof. dr. sc. Frano Ljubić

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari