Novi krug političkih razgovora

Čelnici vodećih stranaka u BiH započeli su ponovne razgovore o formiranju državne vlasti. Ako je suditi po optimizmu predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, oni bi mogli donijeti preokret u toj dosadnoj političkoj sapunici.

Kako ističe Čović, razgovori uključuju sve razine vlasti, od županijske do državne, jer su "sve drugo improvizacije".

"Mi smo službeno započeli razgovore! Ja sam se u proteklih nekoliko dana već sastao s Miloradom Dodikom, Zlatkom Lagumdžijom i Sulejmanom Tihićem. Mislim da je to na tragu onog što sam obećao kada smo razgovarali sa zamjenikom pomoćnika državnog tajnika SAD Thomas Countryman, odnosno njemačkom administracijom, s kojom sam u kontaktu. Pokušat ćemo u narednih sedam do osam dana doći do jednog koncepta uspostave vlasti" - kazao je Čović.

Mirel: Ne možete sebi priuštiti gubljenje vremena

Direktor Direkcije za zapadni Balkan u EU Pieer Mirel izjavio je da BiH ne može sebi priuštiti dalje gubljenje vremena dok druge zemlje u regiji idu naprijed i da što prije treba formirati Vijeće ministara BiH da bi se mogle provoditi neophodne reforme.

On je rekao da je od ključnog značaja da domaći političari pokažu spremnost za konstruktivan dijalog i preuzmu nadležnost i odgovornost u svoje ruke.

Mirel je naveo da je EU spremna pomoći BiH u njenim reformskim procesima, dodajući da će članstvo u europskoj zajednici građanima i poslovnoj zajednici donijeti niz prednosti.

"BiH treba uskladiti svoj Ustav s odlukom Europskog suda za ljudska prava i donijeti zakon o državnoj pomoći, što je jedna od obveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kako bi njena prijava za članstvo u EU bila uzeta u razmatranje", rekao je Mirel.

Mirel je naglasio da će usvajanje zakona o popisu stanovništva na razini BiH, kao i provođenje popisa, imati ključni značaj za dalje napredovanje zemlje prema EU integracijama.

"Vijeće ministara BiH i parlamenti trebali bi poduzimanje koraka za ispunjavanje ovih uvjeta smatrati svojim prioritetima", ocijenio je Mirel.

Dnevni avaz

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari