Igrao sam dovoljno dugo da spoznam put od zvijezda do zaborava

Knjiga Blaža Dumančića, "Hajdučka priča - Ivan Gudelj" promovirana je preksinoć u gradskoj vijećnici u Ljubuškom, a na istoj je bio nazočan veliki broj zaljubljenika u ovaj sport, ali i onih koji su u ovom velikom i slavnom Hajdukovom igraču imali svoga idola. Lijepo je bilo primijetiti da je vijećnica bila ispunjena i s dosta momaka i dječaka koji sanjaju o talentu koji posjeduje Gudelj, ali ga, na žalost, zbog bolesti, nije mogao iskoristiti do kraja. Gudelj je, kako je i poznato, svoju kratku, ali nadasve slavnu i uspješnu nogometnu karijeru zbog hepatitisa B morao prekinuti u svojoj 26. godini života.

Pionirski pokušaj

Tijekom promocije knjige, nazočni su imali priliku pogledati kratki film s isječcima s nogometnih utakmica na kojima je Gudelj nastupao i zabijao vrhunske golove. Govornici na ovoj promociji, među njima i Mišo Krstičević, Gudeljev bivši suigrač u Hajduku, Martin Artuković, predsjednik Društva prijatelja Hajduka za Slavoniju, Mijo Grabovac, dugogodišnji uredniku u Slobodnoj Dalmaciji, i Blaž Duplančić, autor knjige, kroz svoje govore izvlačili su samo jedan zaključak, prava je šteta što je Ivanova karijera završila tako rano, jer bio je pravi talent.

"Knjiga 'Ivan Gudelj - Hajdučka priča' nastajala je u razdoblju od nešto više od dvije godine, na temelju mojih razgovora s Ivanom. Štiva ovakvog tipa jako je malo, tako da se nisam mogao osloniti na neke druge knjige. Zanimljivo je da ni jedan Hajdukov poznati igrač, kao što je Jerković, Šurjak ili Blaž Slišković, nema biografiju, tako da je ovo bio pionirski pokušaj", kazao je tijekom večeri autor Blaž Duplančić, istaknuvši kako mu je drago što je ova knjiga objedinila Hajdukove igrače.

Svećenik ili nogometaš?

Ivan Gudelj, glavni junak cijele priče, u svom obraćanju okupljenima kazao je kako mu je posebno drago što među okupljenima vidi i humačkog gvardijana fra Velimira Mandića.

"Kada su u pitanju svećenici i crkva, ponosan sam što sam bio utemeljitelj svećeničke nogometne reprezentacije u Sisku. To mi je posebno drago. Inače, na kraju osmog razreda imao sam jednu odluku, a to je da idem u svećenike, ali spletom nekih okolnosti nogomet i Hajduk su ipak prevagnuli", kazao je Gudelj.

"Tijekom 80-ih kada je Hajduk nizao niz europskih uspjeha, sanjao je kako će s ovim klubom otići do samoga kraja. "Barcelonu i Real nikad nisam dočekao, jer bolnica "Fran Mihaljević" bila je moja realnost. Danas kada sam već 14. godinu na klupi kadetske reprezentacije Hrvatske, što mi čini veliku čast, ove momke učim da poštuju jedan drugoga i da im svaka nova utakmica bude nova radost. Moja igračka karijera trajala je kratko, ali, zapravo, dovoljno dugo da spoznam koliko je kratak put od zvijezda do zaborava", kazao je Gudelj, istaknuvši kako su mu vjera u Boga i pozitivno razmišljanje uvelike pomogli tijekom njegove borbe s bolešću.

Zorica Volarević [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari