Croatia Osiguranje: Tko će biti "Pedro"?

"Visoki gosti" ili debeli?

Prije nekoliko mjeseci na adrese pojedinih medija pristigao je dokument malih dioničara Croatia osiguranja iz Ljubuškog o nezakonitim radnjama Uprave te osiguravajuće kuće unatrag nekoliko godina. Sadržaj tog dokumenta je javnosti poznat i kao takav strahovito je "zaprašio" po političkoj sceni Hrvatske i BiH.

Mali dioničari optužuju Upravu, bivšu i sadašnju, da je dovela poslovanje Croatia osiguranja na rub srama, na sam rub gospodarske provalije, a u ovaj slučaj dovode u izravnu vezu i Ivana Šukera, bivšeg ministra financija Republike Hrvatske kao i bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera.

Sporno pet godina

Da ipak nešto nije u redu u najrenomiranijoj osiguravajućoj kući potvrđuje i Prijedlog odluka za Skupštinu Croatia osiguranja d.d. od 29. travnja ove godine, što su prijedlozi utvrđeni na XX sjednici Nadzornog odbora od 04. ožujka 2011. Radi se o Odluci o usvajanju korigiranog obračuna za 2009., koju je Skupština i usvojila.

U članku 1. iste stoji:

Usvaja se korigirani obračun za 2009. Radi evidentiranja utvrđenih dodatnih obveza u iznosu od 3.303.611,37 KM kao greške prethodnog perioda (dodatne obveze 2004., 2005.,2006.,2007. i 2008. godine), sukladno MRS 8 "Računovodstvene politike, promjene računovodstvenih procjena i pogreške".

Iz istog se vidi da je 2009. zaključen prihod od 36.083,782 KM, da bi u korigiranom obračunu on iznosio 36.083.782. Rashod za istu godinu zaključen je s iznosom od 34.945.051 da bi korigirani iznos bio 37.637.832 KM. To daje i znatno promijenjenu sliku poslovanja jer je 2009. zaključen bruto dobitak od 1.138.731 KM, da bi korigirani obračun pokazao gubitak od 1.554.050 KM!

Skupština CO je zaključila da će "evidentirani gubitak prethodnog perioda u iznosu od 1.554.050 KM nadoknaditi iz statutarnih pričuva Društva"!

U obrazloženju ovakve odluke navodi se da je "Sukladno MRS-u 8 'Računovodstvene politike, promjene računovodstvenih procjena i pogreške', Društvo retroaktivno izvršilo ispravku temeljnih grešaka iz 2004., 2005., 2006., 2007. I 2008. Godine radi naknadno utvrđenih obveza Društva, Rješenjem Porezne uprave F BiH – Središnji ured Sarajevo broj 10/6-15-2-2906/09-R od 03.03.2010. na način da je korigiran obračun za 2009."

Na Skupštini je utvrđeno da je bruto dobit za 2010. iznosila 982.630 KM, što znači da se CO, s obzirom na korigirano stanje 2009. još nije na "zelenoj grani".

Istraga u tijeku

Mali dioničari Croatia osiguranja kazneno su prijavili Tužiteljstvu zapadno-hercegovačke županije prve ljude ove tvrtke za financijske malverzacije i zloporabu položaja i ovlasti. Prijavom su optuženi predsjednik uprave Mladen Markotić, te član Nadzornog odbora Ivan Luburić (sin pokojnog dugogodišnjeg direktora Zlatana Luburića) i Ivan Lasić.

Iako je cijela istraga o ovom slučaju iz krugova bliskih MUP-u ŽZH ocjenjivana kao "osjetljiva i s teškim kaznenim djelima", iz tog smjera sada je zavladalo zatišje. O veličini optužbi malih dioničara govore četiri stranice dokumenta koje su poslane Agenciji za nadzor osiguranja u Sarajevo, prvom čovjeku Croatia osiguranja u Zagrebu Zdravku Zrinušiću te bh medijima.

Osim Markotića, koji je 2009. godine proglašen menadžerom godine, u dokumentu se spominju imena Ivana Luburića, Milenke Tolj i drugih vodećih osoba osiguranja. Oni su, kako piše u dokumentu u kojem je nabrojano više kaznenih djela, često izvršavali naloge Šukera i Hebranga.

Društvo optužuju za financiranje predizborne kampanje u Hrvatskoj, za poslušništvo spram Ivana Šukera i Andrije Hebranga, "sramotnu poziciju na tržištu" i niz nezakonitih i za društvo štetnih radnji, poput uplata na privatne račune, opraštanje dugova tvrtkama u vlasništvu osobnih prijatelja predsjednika Uprave, te dubiozno potpisivanje ugovora, među kojima i onoga za štetu nastalu u velikom požaru tvornice u Čitluku.

Tko će biti "Pedro"?

Jedina osoba koja je mogla praviti "smetnju" je član HSLS-a Siniša Srzić, kratkotrajni predsjednik Uprave CO-a, kojeg je Skupština CO Ljubuški, prema svemu sudeći, nezakonito smijenila. Ima li sadašnji direktor Uprave Mladen Markotić snage riješiti probleme u CO, gdje je evidentno da najveći utjecaj imaju dva HDZ-a – jedan iz BiH, drugi iz Hrvatske?

Informacije koje pristižu iz CO govore da bi Markotić uskoro mogao krenuti stopama svog imenjaka iz Hrvatske, Mladena Barišića, koji je javnosti otkrio mnoge malverzacije bivšeg hrvatskog premijera. Markotić će morati riješiti i problem neplaćanja doprinosa na pune iznose plaća na koje je federalna porezna uprava prvotno obračunala preko 7 milijuna maraka neplaćenih davanja. Ali, brzom intervencijom ministara financija Vjekoslava Bevande i Dragana Vrankića, brojka je smanjena na nešto manje od 3,3 milijuna maraka.

Ona se treba platiti u ratama, a do sada je plaćeno oko 1,1 milijun maraka. Za Markotića se, u dobro obaviještenim krugovima, govori da mu slijedi brza smjena te da bi mogao biti žrtveno janje ili "Pedro", kojeg će se "bubati po leđima". Što god bude o sudbini direktora će odlučiti Zagreb koji će, prema najavama, napraviti temeljite promjene u Croatia osiguranju koje je, prema korigiranim godišnjim obračunima u "laganom padu".

Croatia dobiva spor protiv Odiseje?

Pred Općinskim sudom u Ljubuškom u tijeku je rasprava u najskupljem sudskom sporu između jedne osiguravajuće kuće i osiguranika u povijesti BiH.

Radi se o postupku u kojem čitlučka tvrtka Odiseja 97, tuži Croatia osiguranje zbog neisplaćenih oko 2,5 milijuna KM odštete. Radi podsjećanja, ova tvrtka jedna je od tri koje su pretrpjele požar u srpnju prošle godine, kada je izgorjelo cjelokupno postrojenje, a od samog početka prisutna je sumnja da je požar podmetnut.

Tada je u potpunosti izgorjela tvornica PVC ambalaže i skladišta tvrtki Odiseja 97 i AMG-roll, u središtu Čitluka, a bez posla je ostalo 80 uposlenika. Iako u Croatia osiguranju postoji odvjetnički tim od oko 15-ak odvjetnika, među kojima su neki i bivši sudci, u ovom najskupljem sporu interese te osiguravateljske kuće zastupa Odvjetnički ured Čović-Zadro, odnosno supruga predsjednika HDZ-a BIH, ugledna odvjetnica Bernardica Čović, jedna od suvlasnica tog odvjetničkog ureda. Raspravu u Ljubuškom vodi sutkinja Lena Raspudić.

javno.ba

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari