Čović zatražio pomoć od Louise Arbour

Dopredsjedavajući Doma naroda parlamenta BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjedavajući Predsjedništva BiH, Nebojša Radmanović, zatražili su pomoć od predsjednice Međunarodne krizne skupine, Louise Arbour.

Čović je zatražio od bivše glavne haaške tužiteljice potporu za promjenu izbornog zakona u BiH kako bi spriječilo da bošnjačke stranke određuju Hrvatima predstavnike u vlasti dok je Radmanović zatražio pomoć za domače političare kako bi se dogovorili.

"Ako bi se na iduće izbore išlo s ovakvim izbornim zakonom, sve hrvatske pozicije osim u nekoliko županija popunit će bošnjačke političke stranke i za nas je to neprihvatljivo. To u biti ruši moguću Bosnu i Hercegovinu", rekao je Čović.

Novinarima je nakon sastanka u Mostaru rekao kako predsjednica ICG-a prihvaća mišljenje hrvatske da je neprihvatljivo da hrvatske pozicije u vlasti zauzimaju "pojedinci koji nisu legitimni narodni predstavnici koje narod nije birao".

"Ja sam osobno uvjeren da samo promjenama izbornog zakona i ustava moguće stvoriti takvo ozračje da više nikada nemamo situaciju da deset mjeseci nakon izbora nemamo vlasti. Jednom zauvijek treba nacionalno pitanje riješiti te se okrenuti reformama potrebnim za približavanje zemlje Europskoj uniji i NATO-u", dodao je predsjednik HDZ-a BiH.

Pojasnio je da je to bio razlog zašto dva HDZ-a, za koje je glasovao najveći broj Hrvata, nisu bili spremni trgovati s pozicijama u vlasti Federacije BiH i zbog čega su isključeni iz vlasti.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH rekao je kako se ne slaže uvijek sa svim analizama i ocjenama stanja u BiH u izvještajima Međunarodne krizne grupe, ali da je njezin doprinos je značajan u sagledavanju ukupne situacije u BiH i od velike je važnosti za rješavanje pojedinih pitanja oko kojih se spore političari u BiH.

"Međunarodna zajednica treba naći načina da pomogne domaćim političarima da se dogovore, a ne da se svrstava na jednu ili drugu stranu", naglasio je Radmanović na sastanku s predsjednicom Međunarodne krizne dodavši kako "sporost i inertnost Europske unije u odnosu prema BiH može proizvesti i veće probleme u zemlji nego što su sada".

Louise Arbour je izjavila kako je iz izvještaja i analiza Međunarodne krizne grupe o političkoj situaciji u BiH vidljivo da se međunarodni predstavnici ne slažu uvijek u ocjenama tog stanja, kao ni oko strategija djelovanja u BiH, ali da svi imaju zajednički cilj, a to je napredak i razvoj BiH i svih zemalja regije.

Dnevni avaz

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari