Čović spreman na koaliciju, moguć novi kandidat za mandatara

Predsjednik HDZ Bosne i Hercegovine prof. dr. Dragan Čović predvodio je stranačko izaslanstvo koje je sinoć razgovaralo s pomoćnikom zamjenika američke državne tajnice za europska i euroazijska pitanja Thomasom Countrymanom.

""Dr. Čović izrazio je spremnost za uspostavu vlasti sa SDP-om BiH i Strankom demokratske akcije u Hercegovačko-neretvanskoj i Srednjobosanskoj županiji kao i na državnoj razini kako bi se okončala devetomjesečna kriza nakon održanih izbora u BiH", stoji u priopćenju iz te stranke.

"Istaknuli smo gledanje kako u kratkome vremenu ponuditi rješenje oko ustroja vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj i Srednjobosanskoj županiji u jednome paketu što bi pokazalo dobar duh odnosa između stranaka koje bi mogle činiti vlast. Vjerujemo da na razini Vijeća ministara vlast trebaju činiti stranke koje imaju predstavnike u kolegiju dva doma Parlamenta uvažavajući izborni rezultat koji je ostvaren unutar pojedinih naroda i građana", rekao je Čović za medije u Mostaru nakon susreta s američkim diplomatom.

Dr. Čović je u Sarajevu razgovarao s Countrymanom koji će u slijedeća dva dana sudjelovati u radu Upravnoga odbora Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC), tijela sastavljenog od najvažnijih zemalja svijeta koje oblikuje politiku međunarodne zajednice u BiH.

Prema njegovim riječima, prijedlog HDZ-a je da se vlast u Središnjoj Bosni, gdje su Hrvati izbačeni iz vlasti, i Hercegovačko-neretvanskoj županiji ustroji paritetno od dva HDZ-a te SDP-a i Stranke demokratske akcije.

"Ja sam želio pokazati da je moguće uspostaviti vlast na konstruktivan način na svim razinama od županija do državne razine. U Središnjoj Bosni treba implementirati izbore sukladno izbornom rezultatu i mi nudimo varijantu reciprociteta budući se radi o županijama s posebnim režimom te da ove četiri stranke uspostave vlast u ove dvije županije, u Mostaru i u središnjoj Bosni", rekao je dr. Čović.

Pojasnio je pri tome da je naišao na razumijevanje američke administracije za prijedloga oko rješenja krize u BiH. Dr. Čović je istaknuo kako ova stranka neće pristati na bilo kakvu trgovinu s mjestom predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

"To mjesto isključivo pripada hrvatskoj koaliciji dva HDZ-a. Ako treba nešto treba raditi oko imena kandidata, to je isključivo stvar hrvatske koalicije. Ova igra s manipulacijama oko kandidata treba u biti podijeliti Hrvate", ocijenio je predsjednik HDZ-a BiH.

Posljednjih dana u medijima BiH se navodi kako bi se, nakon što kandidat SDP-a BiH za predsjedavajućeg Vijeća ministara Slavo Kukić očekivano ne dobije potporu u Zastupničkom domu, kao kandidati dva HDZ-a za premijera mogli pojaviti sadašnji državni dopremijer i član Predsjedništva HDZ-a BiH Dragan Vrankić ili pak Martin Raguž koji je zamjenik predsjednika HDZ-a 1990. Vrankić je utorak demantirao mogućnost da on prihvati kandidaturu koja ne bi bila usuglašena s hrvatskim političkim blokom ističući da je prijedlog dva HDZ-a Borjana Krišto.

republikainfo.com

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari