Ukidanje agencija za državnu službu na razini županija?

U vrijeme kad županije s hrvatskom većinom panično traže da im se više ne oduzimaju ovlasti koje im po Ustavu Federacije BiH pripadaju, nova federalna Vlada pokušava formiranjem jedne agencije za državnu službu, ukinuti sve slične agencije na županijskoj razini.

Oduzimanje ovlasti

Pravdajući ovu inicijativu racionalizacijom proračunskih troškova, platformaška stranačka struktura u federalnoj vlasti najizravnije zadire u Ustav i ruši sve prethodne odluke Ustavnog suda Federacije BiH, po kojima županije imaju zakonsko pravo na svoju agenciju za državnu službu.

Spomenimo da je Vlada Zapadnohercegovačke županije, koju je tada vodio predsjednik HSP-a Zvonko Jurišić, čija stranaka danas participira u Vladi FBiH, prije skoro dvije godine na Ustavnom sudu dobila presudu u kojoj je Ustavni sud Federacije BiH proglasio neustavnim Zakon o državnoj službi FBiH, čime su županijama i na ovaj način potvrđene ovlasti kad je u pitanju ovo područje. Poslije ove odluke Ustavnog suda Federacije BiH povela se široka rasprava o ukidanju Agencije za državnu službu na razini FBiH, jer njezino konstituiranje nema zakonsko ni ustavno uporište, ali je i ovaj problem stavljen pod "tepih zaborava". I umjesto da prizna odluke Ustavnog suda kao najvišeg entitetskog zakonodavnog tijela vlasti, nova Vlada u FBiH želi sve agencije za državnu službu na županijskoj razini poništiti. Tradicionalno neinformirani i pasivni dužnosnici u županijama s hrvatskom većinom protiv namjere nove federalne vlasti nisu se još službeno očitovali.

Traže jednu agenciju

Na drugoj strani, aktualni direktor Agencije za državnu službu Federacije BiH Sead Maslo tvrdi da, unatoč zakonskim i ustavnim rješenjima, treba postojati samo jedna takva agencija koja će se skrbiti o zapošljavanju državnih službenika na svim raznima vlasti. On drži da bi formiranje sličnih agencija po županijama bilo bacanje novca za više milijuna KM. "Oni će", kako je kazao Sead Maslo, "animiranjem onih koji donose odluke uvjeriti da se ne troši novac u ono što već postoji". Prvi čovjek Agencije za državnu službu Federacije BiH želi na ovaj način, uz pomoć nove vlasti, izlobirati odluku koja je protivna Ustavu i oduzeti još jednu ovlast županijama.

Zdenko Jurilj [ Večernji list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari