Dom zdravlja: 131 stalno zaposlenih, ima li prekobrojnih?

ulaz

Kada je prije pedesetak godina otvoren, u Domu zdravlja u Ljubuškom radilo je dvoje-troje liječnika opće prakse, nekoliko medicinskih sestara i pomoćnih djelatnika. Godine su prolazile, postupno su se uvodile nove službe i usluge, širio se i povećavao radni prostor, povećavao se i broj stanovnika u općini.

U usporedbi s počecima, danas je to posve druga medicinska ustanova, ne može se prepoznati: ima 11 specijalističkih zdravstvenih služba i 12-tu, zajedničkih poslova. Osim toga tu djeluju i Centar za fizikalnu rehabilitaciju i Centar mentalnog zdravlja, a u službi zdravstvene zaštite žena je i rodilište.

Struktura djelatnika

O kolikom je opsegu posla riječ, jasno govori broj zaposlenih. Na dan 31. prosinca 2010. bilo je 135 djelatnika s prosječno 18 godina radnog staža. Od tog broja 131 je u stalnom radnom odnosu i četvero na određeno vrijeme. U prošloj godini u stalni radni odnos primljen je jedan liječnik, i na određeno vrijeme po jedan liječnik, fizioterapeut i jedna medicinska sestra, a dvije medicinske sestre otišle su u mirovinu. Kad je riječ o sastavu, stručnoj izobrazbi stalno zaposlenih, ukupno je 31 s visokom stručnom spremom, petero s visokom zdravstvenom školom, 10 ima višu medicinsku spremu, 58 srednju medicinsku spremu i 27 je nemedicinski kadar. Od ukupno 31 s visokom stručnom spremom, 21 je doktor medicine (16 specijalista i petero doktora opće medicine), zatim 7 doktora stomatologije (jedan specijalist i 6 stomatologa), te troje ostalih, a radi se o jednom dipl. biokemičaru, jednom dipl. logopedu i jednom dipl. psihologu. Što se tiče ne medicinskog kadra dvoje je s visokom stručnom spremom, jedno s višom školskom spremom, 6 sa srednjom stručnom spremom, 6 kvalificiranih i 12 nekvalificiranih.

Pružanje usluga

U prošloj godini službe su obavile velik broj zdravstvenih usluga građanima. U službi obiteljske medicine napravljeno je 48.482 liječnička pregleda i pruženo 18.420 usluga u previjalištu. U Hitnoj pomoći zbrinuto je 13.109 ozljeda. Na hemodijalizu u Mostar išlo je 11 bolesnika. Pružane su usluge sanitetskog prijevoza za hitne slučajeve u Mostar, a prema daljim mjestima samo ako su pacijenti imali uputnicu. U Mostar se vozilo 808 puta u hitnim slučajevima i na kemodijalizu 411 puta.

Sve češća priča o višku broja zaposlenih

Prijevoz u udaljenija mjesta napravljen je 80 puta: tri u Sarajevo, 32 u Fojnicu, 35 u Zagreb, četiri u Split i po dva u Bolognu, Bakoviće i Krapinske Toplice. I druge službe su obavljale svoju zadaću, no trebalo bi puno prostora da bi se pobrojalo i predočilo stoje sve učinjeno.

Međutim, u javnosti i političkim krugovima u Općini i Županiji govori se da u ljubuškom Domu zdravlja ima prekobrojnih, da ima zapošljavanja preko veze. Ima li viška zaposlenih i nepotrebnih radnih mjesta nije teško utvrditi, potrebna je samo politička volja da se to napravi.

Ivan Kaleb [ Večernji list ]

Glas naroda

fri....a ta će se sa otpremninom,sa ti viskom HSP-ante starčević.......

dali u domu zdravlja ima rodilište ili možda zavod za kradeze kojega vodi debeli dr.landeka
pa ljubuški dom zdravlja je jači od bolnice u mostaru uhljeba ko u priči a uslugaje ---šalji dalje mostar split

Dom zdravlja: 131 stalno zaposlenih, ima li prekobrojnih?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari