Smanjenje plaća u općinama i županijama?

Federalni Dom naroda ovog bi tjedna trebao usvojiti niz nužnih zakonskih rješenja i to po hitnom postupku, a neka od zanimljivijih odnose ne na dugo polemiziranu temu usklađivanja plaća u tijelima uprave diljem Federacije.

Naime, zbog činjenice da sve županije nisu ravnomjerno razvijene te da u svojim proračunima nemaju sredstva kakvim se može pohvaliti federalni proračun, predložene su izmjene Zakona o plaćama i naknadama u tijelima vlasti. Na ovaj način Federacija će pokušati omogućiti vladama županije, ali i općinama da osnovice za isplatu plaća dogovaraju u suradnji sa sindikatima, ali i financijskom stanju u svojim područjima.

Osnovice

Do sada to nije bilo moguće jer je lanjskim zakonskim rješenjem u oblasti isplate plaća bilo utvrđeno da se osnovica za obračun s federalne razine primjenjuje i na nižim razinama, dakle županijama, gradovima i općinama u Federaciji. To je do sada izazivalo određene probleme, pa će usvajanjem zakonskih izmjena u Domu naroda biti omogućen ravnopravniji tretman županija i općina.

Konkretno, predviđeno je da osnovica za obračun plaća u županijama može biti do deset posto niža u odnosu na osnovicu s federalne razine. Istodobno, kada su u pitanju općine i gradovi, osnovica može biti čak i do 20 posto niža. Međutim, novim izmjenama postojećih zakonskih rješenja predviđeno je uvođenje jednakog koeficijenta za ista radna mjesta u županijama i općinama kako bi se izbjegle eventualne nejasnoće. Na Domu naroda istog bi se dana trebalo naći i nekoliko drugih zakonskih rješenja koja se trebaju usvojiti po hitnom postupku, a veliko zanimanje privlači prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima Federacije.

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH već je usvojio ove izmjene, a njihov je glavni cilj popunjavanje redova unutar Federalne uprave policije, koja se trenutačno nalazi u situaciji u kojoj joj nedostaju prijeko potrebni kadrovi, pogotovo iskusniji policajci. Stoga će se, ukoliko ove zakonske promjene prođu u Domu naroda, omogućiti zapošljavanje policijskih službenika s višim činovima iz drugih policijskih tijela u BiH.

Prostorni plan

Osim ovih zakonskih izmjena pažnju javnosti svakako će privući i prijedlog zakona o izmjeni Zakona o odvjetništvu Federacije BiH kao i prijedlog zakona o koncesijama. Zanimljivo je kako će Dom naroda u četvrtak raspravljati i o dugo najavljivanom usvajanju prostorne osnove prostornoga plana Federacije Bosne i Hercegovine za razdoblje 2008. do 2028. godine.

Devizna štednja

Dom naroda trebao bi usvojiti i prijedlog zakona o izmjeni Zakona o izmirenju obaveza na osnovi računa stare devizne štednje kojim se produžuje rok za verifikaciju računa stare devizne štednje

Tu su i prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak po hitnom postupku kao i prijedlog zakona o dopunama Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

D. Pušić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari