Ni ove godine ništa od uroda!

ljubuski.info

Olujno nevrijeme praćeno tučom veličine oraha koje je u noći sa srijede na četvrtak pogodilo veći dio Zapadnohercegovačke i Hercegovačko-neretvanske županije nanijelo je velike štete na poljoprivrednim usjevima. Najveća šteta zabilježena je na širem području općine Ljubuški gdje je tuča potpuno uništila vinograde, voćnjake i povrtlarske kulture.

U mjestu Crveni Grm koje se nalazi na samoj granici sa Hrvatskom jučer smo zatekli ondašnje vinogradare i poljoprivrednike koji su obilazili svoje usjeve i vinograde zbrajajući štetu. Od jednog od njih, Krešimira Nižića, doznajemo da je šteta totalna te da je u ovoj fazi teško bilo što spasiti.

"Svako domaćinstvo u prosjeku ima oko 2000 loza, a ako uzmemo u obzir da je 200 domaćinstava koja ovdje isključivo žive od toga, lako možemo izračunati kolika je šteta", kaže Nižić pozivajući lokalne i federalne vlasti da dođu i vide trenutačno stanje te proglase elementarnu nepogodu budući da je šteta stopostotna.

Totalna šteta

Osim Crvenog Grma nevrijeme je načinilo veliku štetu u mjestima koje je slično nevrijeme pogodilo 19. srpnja 2010., a najviše su stradali Teskera, Hardomilje, Humac, uže gradsko područje te Predgrađe. Stanovnici ovih mjesta još se uvijek nisu oporavili od tadašnjih šteta, a pogotovo su zapamtili, kako kažu, ignoriranje tadašnjeg ministra poljoprivrede Damira Ljubića kojeg su zvali da im pomogne, međutim, on se nije udostojao ni doći.

"Ni ove godine od uroda mi nećemo imati ništa pa se pitamo tko će nam pomoći, kome se obratiti", pitaju se ovi seljaci. Jedan od njih je i Ante Nižić kojem je, osim mirovine od 300 maraka, njegov vinograd bio glavni izvor prihoda te kaže da se boji budućnosti, jer ne zna što dalje.

"Svjestan sam da ni dogodine ovdje neće biti roda. Meni je 80 godina i neka mi netko kaže što da radim. Hoću li uzeti torbu u ruke i prositi?", očajan je Nižić.

Mirela Tučić | Dnevni list

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari