Plaće u javnom sektoru uvećane za 70 posto!

Globalni fiskalni okvir za ovu godinu hitno se mora finalizirati, te napraviti napredak u pogledu fiskalnog okvira za razdoblje 2012/2014. i postići dogovor o sudjelovanju institucija BiH u prihodima od neizravnih poreza, upozoravaju šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za BiH Costas Christou i rezidentni predstavnik Milan Suc.

Pojasnili su kako će to, kada je u pitanju proračunsko planiranje na svim razinama vlasti, otkloniti jedan važan element neizvjesnosti, te dodaju da iako je u protekle dvije godine napravljen napredak u ograničavanju javne potrošnje, da bi bio zatvoren financijski deficit u ovoj godini potrebne su dalje mjere, ali i dodatno domaće financiranje.

"Konkretno, potrebno je u oba entiteta ubrzati provođenje fiskalnih reformi, što podrazumjeva uvođenje cenzusa za naknade po osnovu prava, reviziju korisnika ratnih vojnih invalidnina, mirovina. Nužno je kroz disciplinarnu politiku plaća i reforme javnog sektora obuzdati proračunsko izdvajanje za plaće i naknade zaposlenih, koje je od 2005. do 2009. godine uvećano za 70 posto", ističu čelnici MMF-a.

Prema njihovim riječima, potrebno je, uz nastavak fiskalne konsolidacije na svim razinama vlasti, privatni sektor utvrditi kao glavni pokretač rasta u BiH, a pretjerano oslanjanje na javnu potrošnju kao pokretač rasta, što je bila praksa u godinama globalne krize, pokazalo se neodrživim.

"Ta praksa je za posljedicu ostavila strukturalne fiskalne deficite, a da pri tome nije osnažila ekonomske osnove zemlje. Dok napori u pravcu ponovnog uspostavljanja stabilnosti u javnim financijama ne mogu sami jamčiti povratak snažnog održivog rasta, dobro upravljanje javnim financijama nužno je za sveukupnu makroekonomsku stabilnost", navode Christou i Suc.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari