Županijski dužnosnici ne slušaju središnjice!?

Sporazum između dvaju HDZ-ova nailazi na velike probleme prilikom njegove realizacije na terenu, što se može vidjeti na primjerima u Hercegbosanskoj i Zapadnohercegovačkoj županiji.

Posebno začuđuju drukčija razmišljanja lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića i mandatara za sastav nove Vlade ZHŽ-a Zdenka Ćosića, koji su u rasponu od nekoliko dana dali oprečne poglede o formiranju vlasti u toj županiji. Dojam je, a to pokazuju i navedeni primjeri, da niže razine vlasti nemaju previše sluha za dogovor čelnika svojih stranaka Dragana Čovića i Bože Ljubića, te ne popuštaju u određenim zahtjevima, što u konačnici može prerasti u stranački sukob bez obzira što lideri tih stranaka stalno ističu čvrstoću dogovora.

Otkazuju poslušnost

Kada je u pitanju ZHŽ, mandatar za sastav nove Vlade Zdenko Ćosić je kazao da do ponedjeljka ostavlja vremena HDZ-u 1990. da predloži svoje kandidate za dvije ministarske pozicije. On najavljuje da su se svi uvjeti za sazivanje sjednice Skupštine, na kojoj bi bila potvrđena Vlada, stekli, te da o zahtjevu "devedesetke" za formiranje novog resora ili ustupanju već raspodijeljenih ministarstava nema govora te kako je moguće formiranje vlasti bez HDZ-a 1990.

S druge strane, Ćosićev stranački šef Dragan Čović reagirao je promptno i naglasio kako vlast u ZHŽ-u neće biti sastavljena bez HDZ-a 1990. On također navodi da će vlast u preostalim županijama s hrvatskom većinom biti formirana do kraja lipnja.

Očito je kako Čović i Ćosić imaju potpuno neusklađene 'nastupe' te je pitanje hoće li županijska razina ipak popustiti i praviti vlast "po svom nahođenju" ili će ostati pri tvrdom stavu spram 'devedesetke', čime Ćosić vjerojatno riskira i vlastitu poziciju.

I u Hercegbosanskoj županiji je situacija gotovo identična. HDZ BiH nije želio prihvatiti prijedlog da aktualni županijski premijer Nediljko Rimac iz HDZ-a 1990. bude mandatar za sastav nove Vlade te su za mandatara predložili Stipu Pelivana.
Nakon toga zastupnici HDZ-a 1990. nisu poslušali naputke iz središnjice svoje stranke te su potpisali sporazum o partnerstvu za formiranje vlasti sa strankama okupljenima oko platforme: SDP, HSP i Narodna stranka Radom za boljitak.

Iako se u posljednjim danima nadalo da će se dva HDZ-a u HBŽ-u pomiriti pod utjecajem stranačkih vođa Dragana Čovića i Bože Ljubića, njihovi stavovi su se čak još više udaljili. U "devedesetci" smatraju da HDZ BiH na sve načine pokušava opstruirati uspostavu vlasti u županiji te da su i u HBŽ-u posegnuli za poznatom metodom blokiranja uspostave vlasti, u čemu im potporu pruža SNSD.

To potvrđuje i informacija da je HDZ BiH izravno od predsjednika SNSD-a i RS-a Milorada Dodika tražio jamstvo da Županijski odbor u HBŽ-u neće poduprijeti vlast koju planiraju oformiti stranke okupljene oko SDP-ove platforme i "devedesetka".

Situacija "uzavrela"

Iz HSP-a BiH pak tvrde da posljednjih dana "emisari iz dvaju HDZ-ova pokušavaju stvari vratiti na staro", ali kako se nadaju da će sve ići u dobrom smjeru k formiranju vlasti. Također poručuju da će se uskoro ljudi iz "devedesetke" i stranaka okupljenih oko platforme u HBŽ-u sastati s predstavnicima srpskog i bošnjačkog naroda kako bi se postigao dogovor.

"Devedesetka" sa strankama okupljenim oko platforme u Klubu Hrvata ima jedanaest potpisa za pravljenje vlasti. Ovoj koaliciji trebala bi se pridružiti i SDA s dva zastupnika, što je trinaest ruku, te jedan zastupnik HSS-a i Vlatko Zrilić iz DNS-a, čime bi imali petnaest ruku i natpolovičnu većinu. Za novu vlast spomenutima treba i potpora srpskog kluba, odnosno SNSD, a ukoliko oni odbiju suradnju, ove stranke potražit će i pomoć visokog predstavnika.

I dok je situacija u HBŽ-u na terenu prilično "uzavrela", a od sporazuma dvaju HDZ-ova očito nije ostalo ništa, iz vrha HDZ-a 1990. iz Mostara stižu, pak, poruke kako je savez dvaju HDZ-ova u HBŽ-u i dalje na snazi. Međutim, Josip Perić, dopredsjednik HSP-a BiH, nedavno je medijima rekao kako u središnjici HDZ-a 1990. nisu svjesni svijeta oko sebe.

"Oni uopće ne vide što se na terenu događa. Apsolutno nije istina da je savez dvaju HDZ-ova u HBŽ-u i dalje na snazi. Realnost je izjava koju je potpisalo 11 zastupnika, uključujući i one iz HDZ-a 1990., u Skupštini HBŽ-a koja govori da se na terenu događaju drukčije stvari od onoga što iz Mostara tvrde. To što predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić radi jednostavno je pokušaj hvatanja za slamku i spasa od sigurnog utapanja", kazao je medijima Josip Perić.

D. Stešević [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari