Bekijski "Gospodar prstenova" - predstavljanje knjige Zdravka Nikića

U sklopu obilježavanja dvadesete obljetnice obnoviteljskog rada, Matica hrvatska Ogranak Čitluk, 31. svibnja u hotelu "Brotnjo" u Čitluku u 21 sat organizira predstavljanje najnovijeg romana Zdravka Nikića "Sime života vičnoga - Zapisi Stipana Trnovca".

Roman govori o životu u jednom hercegovačkom selu o čemu, u obliku zapisa, priča glavni protagonist romana Stipan Trnovac. Njegov je kuriozitet što je sve ono što priča glavni junak ispričano u ikavskom izgovoru bekijskog kraja, odnosno rodnih autorovih Ružića. Na koncu knjige donesen je i "Ričnik manje poznatih riči i pojmova".

U predgovoru knjige prof. dr. Antun Lučić, uspoređujući Nikićev roman s Tolkienovim Gospodarom prstenova, navodi kako se prozno oblikovanje s puno poveznica može dovesti u suglasje s Nikićevim pjesništvom, ponajprije novom zbirkom (još uvijek u rukopisu, brušenju i dorađivanju) Zavičajna rapsodija, a osobito njezinim ciklusom Materine priče.

"Njegove su pjesme poduprte upućujućim napomenama, ugrađuju dometnuto značenje i vrijednosti koje izvorno dolaze iz baštine, neisplićale predaje, osobito onda kada je lokalizirana. Nikić posjeduje osjećaj za mjeru jer svoje protagoniste stavlja pred druge i drukčije, udijeva u njihovu svijest napor za traženje sreće. Ali nerijetko i žaljenja za odlaskom kako to podastire rečenica: 'Mate je otputova u nepoznato i ostavija mater i mene ko dva panja, ili ko dva ćuka na grani, kako bi reka naš narod'", navodi Lučić u predgovoru.

Nikićeva knjiga "Sime života vičnoga - Zapisi Stipana Trnovca" iz tiska je izišla početkom veljače ove godine, u izdanju Matice hrvatske Ogranak Čitluk, tiskao ju je Fram-ZIRAL Mostar, ilustracije za nju uradile su Jelena Nikić i Cvita Kusić, a do sada je predstavljena u Zaboku, u Hrvatskoj, u sklopu predstavljanja Matice hrvatske Ogranak Čitluk u tom gradu.

Inače, Zdravko Nikić rođen je 1953. godine u Ružićima, općina Grude. Pučku školu završio je u Ružićima i Grudama, a Srednju franjevačku školu za spremanje svećenika na Poljudu u Splitu.

Filozofski je fakultet završio u Sarajevu gdje je na odsjeku Historija jugoslavenskih književnosti i materinskog jezika diplomirao 1979. godine. Danas je zaposlen na mjestu pomoćnika direktora u Federalnoj novinskoj agenciji FENA u Mostaru. Živi na relaciji Mostar - Čitluk.

Od gimnazijskih dana u raznim časopisima objavljuje pjesme i prozne radove. Iz tiska su mu do sada izašle slijedeće knjige: Vrisak kamena (pjesme), Hrvatska hercegovačka zajednica Herceg-Stjepan, Zagreb, 1994., Strah i glad (roman), HKD Napredak Split - Mostar, 1996., Hrvatska Golgota (pjesme), HKD Napredak Split – Mostar, 1998. i Korak izvan kruga (roman-kronika 2000.) te knjiga iz radiestezije "Radiestezija - zrnce Božjeg dara" (Matica hrvatska Ogranak Čitluk, 2004.).

U rukopisu još ima zbirku pjesama "Zavičajna rapsodija" sastavljenu iz nekoliko ciklusa, među kojima su i ciklusi "Međugorska zvona" i "Materine priče". Ovaj potonji pisan je ikavicom. Član je Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne.

Predstavljači ovoga Nikićeva romana su fra Miljenko Stojić, Tanja Vučić, Andrija Stojić i sam autor.

FENA

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari