Manjak fotelja: "Devedesetka" traži formiranje novog županijskog ministarstva

Predstavnici HDZ-a 1990. iz Zapadnohercegovačke županije jučer su nakon nekoliko tjedana odgoda, spekulacija i peripetija odlučili uzvratiti na ponudu HDZ-a BiH koji im je ponudio dvije ministarske pozicije u Vladi. Kako doznajemo iz dobro obaviještenih izvora unutar "devedesetke", ova stranka predlaže formiranje još jedno ministarstvo koje bi pripalo njima.

To bi se, prema njihovom prijedlogu, uradilo na način da se dosadašnje Ministarstvo gospodarstva razdvoji na dva dijela, te bi se najvjerojatnije formiralo ministarstvo poljoprivrede, pri čemu bi jedno preuzeo HDZ BiH, a drugo HDZ 1990. Tako bi nova Vlada umjesto dosadašnjih osam, imala devet ministarskih pozicija, odnosno HDZ 1990. bi u tom slučaju vodio tri, a ne dva resora, kako im je nudio HDZ BiH.

Očekuju stav

S druge strane, u HDZ-u BiH, koji je apsolutni pobjednik izbora na području ove županije, kažu kako još uvijek nisu dobili novu ponudu HDZ-a 1990. Oni ističu da očekuju da se "devedesetka" napokon i službeno očituje o tome što zaista želi, odnosno pristaje li na ponudu da vode dvije ministarske pozicije koje su im ponuđene.

Mandatar za saziv nove Vlade Zdenko Ćosić kazao je u izjavi za naš list kako HDZ BiH ne može više čekati mjesecima na dogovor unutar HDZ-a 1990., ali i da prva ponuda i dalje stoji. A ta ponuda predviđa da HDZ 1990. preuzme dva resora; i to Ministarstvo pravosuđa i uprave te Ministarstvo prostornog uređenja, resursa i zaštite okoliša.

"Očekujem da mi kažu prihvaćaju ili ne prihvaćaju ponudu", naglasio je Ćosić, potvrdivši kako se HDZ BiH neće više vraćati na početak već će ubrzo krenuti u konstituiranje županijske vlasti.

Istodobno, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH Zdravko Bešlić, iako ima informaciju da je jučer održan sastanak predstavnika HDZ-a 1990., smatra kako bi dvije stranke trebale sjesti za jedan stol i riješiti ovu problematiku, možda već i danas.

"Pretpostavljam da će sastanak biti sutra", kratko je jučer kazao Bešlić, koji nije znao što je to "devedesetka" zaključila, odnosno što će im predočiti na zajedničkom sastanku.

Nova i stara imena

Međutim, kad je u pitanju HDZ BiH, kod njih ne bi trebalo biti velikih iznenađenja kroz proces formiranja vlasti. Već smo ranije objavljivali kako bi novi ministar MUP-a trebao biti Zdravko Boras Brada, koji će na ovom mjestu zamijeniti Gordana Bradvicu.
S druge strane, umjesto Darija Sesara na čelo Ministarstva gospodarstva trebao bi sjesti Ivica Ćorić. Ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi ostaje Stjepan Bogut, a ministar za pitanja branitelja iz Domovinskog rata će kao i u prošlom mandatu biti Mladen Begić. Dopredsjednik Vlade i ministar financija ostat će Radoslav Luburić.

Zasjedanje Skupštine

Skupština Zapadnohercegovačke županije na svom zadnjem zasjedanju, iako je to bilo najavljeno i stavljeno na dnevni red, nije potvrdila novi saziv Vlade ove županije, a razlog je činjenica da dva HDZ-a još uvijek nisu uspjela postići dogovor oko imena novih ministara. Čini se da se proteklih tjedana nije mnogo promijenilo.

Dario Pušić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari