Pozicija državnog premijera pripada HDZ BiH!?

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić još vrlo kratko bi mogao biti na ovoj poziciji s obzirom na to da bi Predsjedništvo BiH u roku od 15 dana trebalo predložiti mandatara za sastav nove vlade. To potvrđuje i izjava Borisa Buhe, savjetnika srpskog člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića, koji tvrdi da su u ovoj instituciji počele međusobne konsultacije o provođenju i ispunjavanju procedure koja se odnosi na predlaganje kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

On je rekao kako bi Predsjedništvo BiH do kraja ove ili početka idućeg tjedan trebalo dostaviti SIPA-i i SIP-u listu kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara.

Kako još nije postignut dogovor o tome tko će činiti parlamentarnu većinu, što je pokazao i vrlo buran i neizvjestan nastavak konstituirajuće sjednice Zastupničkog doma Parlamenta BiH, u ovom trenutku čak nije poznato ni iz koje bi stranke mogao biti budući predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

S obzirom na to da je mjesto člana Kolegija iz reda hrvatskog naroda pripalo HDZ-u 1990, odnosno predsjedniku ove stranke Boži Ljubiću, može se očekivati, što se priča i po političkim kuloarima, da mjesto premijera države pripadne HDZ-u BiH.

Za mjesto državnog premijera, zainteresiran je i SDP, a kako se neslužbeno doznaje, ovog bi tjedna trebali biti intenzivirani stranački razgovori kako bi se konačno postigao dogovor o tome tko će činiti parlamentarnu većinu, ali i tko će biti predsjedavajući i ministri u Vijeću ministara bIh.

Predsjedništvo BiH bodovanjem bira mandatara

Članovi Predsjedništva BiH trebali bi u idućem razdoblju održati konzultacije s političkim strankama u BiH, kako bi na sjednici kolektivnog šefa države definitivno bilo utvrđeno ime kandidata. Na sjednici se bodovi kandidatima dodjeljuju zavisno od njihovog broja. Ako je, naprimjer, pet kandidata, svaki od članova Predsjedništva BiH dodjeljuje onom za kojeg je najbolji pet bodova i svakom sljedećem po bod manje. Onda se ti bodovi zbroje i kandidat koji dobije najviše bodova zbirno od sva tri člana Predsjedništva je kandidat čije se ime dostavlja Predstavničkom domu BiH.

Ovih dana u javnosti se spominjalo ime Martina Raguža, zamjenika predsjednika HDZ-a 1990 kao mogućeg kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara, ali u ovom trenutku vrlo je teško špekulirati koliki su njegovi izgledi za tu dužnost. No, u ovom trenutku to i nije bitno koliko da se ispoštuje činjenica da predsjedavajući treba biti iz reda Hrvata, i to što ponavljaju govoto svi dobronamjerni, da to treba biti iz one stranke ili koalicije koja ima većinski hrvatski legitimitet.

Očito je kako su sve više te činjenice svjesni i u platformaškoj koaliciji, ali i činjenice da su SDS, SNSD, HDZ BiH i 1990 potpisali sporazum za formiranje vlasti na državnoj razini, koji onemogućava izigravanje izborne volje hrvatskog naroda kao što je to učinjeno neustavnim formiranjem vlasti u Federaciju. Dodatno te nakane na državnoj razini priječi i zaključak Skupštine RS-a kako takvu vlast ne priznaju.

FENA | Avaz

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari