Ljubušak uhićen u Amsterdamu

AMSTERDAM - Vlado Brkić (41), hrvatski državljanin iz Zagreba, podrijetlom iz Klobuka kod Ljubuškoga, uhićen je u Amsterdamu nakon godinu dana međunarodne potjere koju je za njim raspisala austrijska policija. Tjeralica je raspisana zbog Brkićeva sudjelovanja u krijumčarenju automobila.

Međutim, kako tvrde izvori iz Europola (policija EU-a), motivi uhićenja su šire naravi i uključuju razbijanje takozvane balkanske rute kojom se krijumčarila droga preko naše regije u zapadnu Europu. Prema podacima, Brkić je uhićen u jednom amsterdamskom kazinu po nalogu austrijskog Interpola.

Suradnja više tajnih službi

Brkićevo uhićenje plod je suradnje više europskih tajnih službi, među kojima je bila i hrvatska SOA. Brkić je rođen u selu Vodice kod Klobuka (BiH), osnovnu i srednju školu završio je u Ljubuškom, a posljednjih 20 godina boravi u Zagrebu, gdje je sa suprugom Almom Brkić svojevremeno otvorio poznati butik odjeće Sisters. Pojedini mediji ga dovode u vezu sa beogradskim podzemljem, budući da je navodno u kumskoj vezi s Ljubišom Buhom Čumetom, sada svjedokom-suradnikom u postupku protiv zemunskog klana.

U Hrvatskoj nije registriran kao počinitelj ozbiljnijih kaznenih djela, dok ga vlasti u BiH povezuju s preminulim međunarodnim krijumčarom automobila Miljenkom Bašićem. Međutim, Federalni MUP i državno Tužiteljstvo jučer nisu imali nikakve informacije vezane uz Brkića. Kako nam je kazao Boris Grubešić, glasnogovornik Tužiteljstva BiH, o Brkiću u toj instituciji nemaju nikakvih podataka.

Supruga Alma Brkić kaže da je ogorčena netočnim napisima u medijima i namjerava predati tužbu sudu: "Gordan Malić koristi novinarsku profesiju za ucjenjivanje i stjecanje vlastite imovinske koristi, te mu je zbog toga novinarski kredibilitet upitan". Na kraju Alma Brkić rekla je da njen suprug nema veza s Hrvojem Petračom, a još manje s podzemljem koje šverca narkotike.

Kontakt s Interpolom

U MUP-u Republike Hrvatske su čuli za uhićenje Vlade Brkića, ali do kraja jučerašnjeg radnog dana nisu dobili službenu potvrdu iz Interpola. "Stupili smo u vezu s Interpolom, međutim, za sada nam nisu uspjeli poslati službeni dopis o uhićenju našega građanina", kazali su u Uredu za odnose s javnošću MUP-a RH.

Vlado Brkić je, navodno, bio prijateljski povezan i s ubojicom srbijanskog premijera Đinđića Miloradom Lukovićem Legijom. Prema tvrdnjama NATO-ovih sigurnosnih službi, Legija se, nakon ubojstva Đinđića, jedno vrijeme skrivao u Brkićevu rodnom selu Klobuku kod Ljubuškog. Nakon informacije da se tamo skriva Legija, posebna postrojba SFOR-a pretresla je Brkićevu kuću, ali Legiju nije zatekla.

O Vladi Brkiću je pisao i Globus - srbijanski mediji B92 i drugi.

Glas naroda

Je li živ čovjek

Ljubušak uhićen u Amsterdamu
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari