Provjera umirovljenih pomoću dva svjedoka

ljubuski.info

Vlada F BiH uskoro će u parlamentarnu proceduru uputiti prijedlog zakona kojim bi se zakonski objedinile uredbe o povoljnijem umirovljenju pripadnika bivše Vojske F BiH i službenika bivšeg Federalnog ministarstva obrane.

Ovim zakonom bit će obuhvaćeni i oni koji su, u vrijeme donošenja Uredbe o povoljnijem umirovljenju pripadnika bivše Vojske FBiH i službenika i namještenika bivšeg Federalnog ministarstva obrane, ispunjavali njom propisane uvjete, ali su otpušteni uz 10.000 KM otpremnine.

Revizija se nastavlja, ali pod drugim pravilima igre

Ovo je dobra vijest za stotine bivših vojnika i namještenika, kojima je na ovaj način nanesena nepravda, ali to ne znači da će se broj korisnika vojnih naknadna frapantno povećati. Naime, federalni ministar za pitanja branitelja Zukan Helez najavio je raspuštanje dosadašnjeg Tima za koordinaciju revizije, uvođenje kazni za njegove najbliže suradnike koji su opstruirali reviziju, a najavio je i cjelokupnu provjeru dokumentacije osoba umirovljenim po povoljnijim uvjetima koji su u pravo uvedeni s dva svjedoka. Ovo je imalo za posljedicu veliko nezadovoljstvo branitelja, no iz Vlade pristižu informacije kako niti jedan branitelj neće ostati bez prava, ukoliko se ne utvrde nepravilnosti. Helez je posebno najavio čistku u svom resoru.

Inače, Federalna uprava policije (FUP) podnijela je kaznene prijave protiv pomoćnika ministra za boračka pitanja FBiH Martina Frančeševića te šefa Odjela za pitanja vojne obveze u tom ministarstvu Fadila Imamovića, samostalnog referenta Dragana Majstorovića i službenika Ministarstva odbrane BiH Marka Štrpca. Svi su osumnjičeni za izdavanje lažnih potvrda o obavljanju zapovjedne dužnosti u Vojsci F BiH, na osnovu kojih se stjecalo pravo na povoljnije prijevremeno umirovljenje.

Umjesto uštede, revizija pričinila samo dodatni trošak

Je li od revizije, koja je porezne obveznike do danas stajala više od 700.000 KM, bilo koristi ili ne, svjedoče i podatci iz izvješća revizorskog tima za razdoblje lipanj-prosinac 2010. - pregledano je ukupno 7.736 predmeta, od toga je za 6.410 pregledanih predmeta dat nalog za izdavanje uvjerenja na obrascu FMB 1 te je iste potrebno uputiti u drugu fazu revizije na Institut za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja putem Sektora za upravno rješavanje. Za ukupno 100 pregledanih predmeta, kako stoji u izvješću, dat je nalog za izdavanje uvjerenja na obrascu FMB2, te će za ove korisnike prava u Sektoru za upravno rješavanje biti doneseno rješenje o prestanku prava, odnosno ovi se korisnici izravno izvode iz prava i ne prolaze 1. i 3. fazu revizije, dok su za 1.226 predmeta revizorski timovi zatražili provjeru u Arhivu.

Do danas je zatražena provjera 850 korisnika u Arhivu Armije RBiH i HVO-a, a s provjere vratilo se ukupno 124 predmeta.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari