Fotelja prije hrvatske stvari: HDZ 1990 spreman za koaliciju s HSP-om!

HDZ 1990 pregovora s HSP-om BiH o stvaranju koalicije u Hercegbosanskoj županiji koja muku muči s izborom mandatara nove županijske Vlade zbog nemogućnosti dogovora dvaju HDZ-ova.

Da Ljubićeva stranka pregovara s nekada partnerom, a sada ljutim protivnikom, potvrdio je sarajevskom Oslobođenju Josip Perić, zastupnik HSP-a BiH u Skupštini Hercegbosanske županije.

HDZ-ova pravila

Perić je rekao kako dva HDZ-a ne mogu pronaći zajednički jezik te kako će se "pokušati napraviti drugačiji odnos snaga".

"Činjenica je da su se dva HDZ-a razišla u HBŽ-u. HDZ 1990 se definitivno vraća u koaliciju s HSP-om. Mi koaliciju s HDZ-om 1990 nismo ni raskinuli i bili smo do kraja vjerni Hrvatskoj koaliciji. U HDZ-u 1990 su se očito opekli zbog pokušaja koaliranja s HDZ-om BiH i sada opet slijede razgovori o obnovi koalicije s HSP-om", rekao je Perić te dodao kako se s HDZ-om BiH može surađivati samo ako će se "igrati po njihovim pravilima".

"Ako će im se dati sve što žele, onda oni hoće surađivati. U suprotnom, ne uvažavaju nikoga, niti itko može biti predstavnik Hrvata osim njih. Stoga će sada stvari krenuti u drugačijem smjeru i moglo bi se dogoditi da HDZBiH ostane izvan vlasti", rekao je Perić.

'Tehnički' premijer odlazi

Premijer Hercegobosanske županije u tehničkom mandatu, Nediljko Rimac, izjavio je pak kako će odstupiti s mjesta čelnog čovjeka županijske izvršne vlasti ukoliko do kraja ovog mjeseca ne bude formirana nova županijska Vlada.

Rimac, koji dužnost premijera obavlja gotovo osam mjeseci nakon općih izbora i isteka mandata, rekao je novinarima kako je krajnje vrijeme da izabrani dužnosnici kao ozbiljni ljudi koji se bave politikom moraju biti korektni i odgovorni, te da obećanja koja su dali biračima i građanima trebaju i ispoštovati.

"Ukoliko najkasnije do kraja mjeseca ne bude formirana nova županijska Vlada, javno obećavam da ću kao premijer u tehničkom mandatu podnijeti ostavku", rekao je Rimac, kojeg je HDZ 1990 predložila za mandatara, dok je HDZ BiH, koja je osvojila više mandata u županijskoj Skupštini, za mandatara predložila Stipu Pelivana.

No, čini se kako će HDZ BiH ipak osvjetlati obraz borbe za hrvatstvo u BiH jer neslužbenoi doznajemo kako će ipak prepustiti mjesto županijskog premijera HDZ-u 1990, fotelju koja je bacila sjenu na iskrenost borbe protiv majorizacije Hrvata u BiH.

B. Jurič [ bitno.ba ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari