Osam vodećih stranaka poziva na promjenu izbornog zakona

Predstavnici osam vodećih političkih stranaka iz BiH pozvali su jučer na skupu u hotelu "Bevanda" u Mostaru, a koji je organizirao američki Nacionalni demokratski institut (NDI), na promjene izbornoga zakona jer je, kako ističu, prepun "rupa" i omogućava zlouporabe.

Zamjenik predsjednika HDZ-a 1990. Martin Raguž, domaćin sastanka, rekao je kako je izborni zakon BiH prepun nejasnoća i nepreciznosti oko uspostave vlasti te diskriminacijskih odredbi vezanih uz pojedine konstitutivne narode.

Prema njegovim riječima posve je neprihvatljivo da se značajan broj hrvatskih zastupnika u Domu naroda bira iz županija u kojima praktično nema ili je vrlo mali broj Hrvata.

Tako iz Županije Goražde, u kojem živi 80-tak Hrvata, u Dom naroda Parlamenta FBiH bira se jedan zastupnik iz reda Hrvata, a iz Posavske županije gdje ih je 45 tisuća, biraju se dva zastupnika.

Raguž je naglasio kako se mora otkloniti temeljne političke dvojbe oko Predsjedništva BiH, legitimnosti izbora članova Predsjedništva BiH. Posebice je važno ovo pitanje jer na proteklim izborima, kao i onima prije njih, hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić(SDP) izabran je dominantno bošnjačkim glasovima, čime praktično Bošnjaci imaju dva člana Predsjedništva BiH.

Skupu je bio nazočan i Tihomir Vujičić član Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP). Očekuje se kako će rad osam stranaka završiti konferencijok u listopadu na kojoj bi bili nazočni predsjednici stranaka.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari