Platformaši neskloni ukidanju dva neustavna ministarstva

Dva federalna ministarstva, čija je nadležnost osporena pred Ustavnim sudom Federacije BiH, neće biti ukinuta. Presuda Ustavnoga suda FBiH iz listopada prošle godine ne podrazumijeva automatski prestanak rada Ministarstva kulture i sporta i Ministarstva obrazovanja i znanosti Federacije, ali predviđa da se organizacija federalne vlasti do idućeg mjeseca usuglasi s ovom sudskom odlukom.

Konkretno, sporni su dijelovi Zakona o ministarstvima, koji ignoriraju ustavnu odredbu po kojoj su obrazovna i kulturna politika isključivo u nadležnosti županija. Platformaška vlada nije sklona ukidanju spomenuta dva ministarstva, iako bi to bilo jedino logično rješenje.

Nadležnosti upitne

Na taj način bi se otklonila mogućnost konfuzije u pogledu nadležnosti u pojedinim slučajevima, ali i ostvarile goleme uštede imajući u vidu broj uposlenika u dva ministarstva. No, jasno je da sadašnja vlada u Federaciji ne podržava decentralizaciju u korist županija, već, naprotiv, nastoji ojačati entitetsku vlast u Sarajevu. Sukladno takvoj politici, doznajemo kako će uskoro na sjednici Vlada predložiti samo kozmetičke promjene unutar ovlasti Ministarstva obrazovanja i znanosti i Ministarstva kulture i sporta FBiH. Time će se formalno provesti odluke Ustavnog suda Federacije, ali ne i ukinuti sporna ministarstva na entitetskoj razini.

Nema niti rasprave

Kako većina hrvatskih izaslanika još uvijek osporava legalnost Doma naroda Parlamenta Federacije BiH teško je očekivati problematiziranje ovakve odluke Vlade u Parlamentu. U slučaju da izvršna i zakonodavna vlast ignorira ili ne postupi prema njihovim presudama, Ustavni sud FBiH po službenoj dužnosti, treba podnijeti kaznenu prijave protiv premijera i odgovornih osoba za neprovođenje odluka. No, presudom nije izričito traženo ukidanje ministarstava, što Vladi omogućava da određenim preinakama formalno ispoštuje odluku Suda i spriječi njegovu novu reakciju. Jedini koji bi mogao intervenirati u ovoj situaciji je visoki predstavnik, ali neslužbene informacije govore da on to ne namjerava uraditi. Izvjesno je da bi se u slučaju ukidanja dva ministarstva ponovno potegnulo i pitanje nacionalnog pariteta i raspodjele pozicija.

Dejan Jazvić [ Večernji list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari