Samo jedna općina u ŽZH jednom godišnje održava konferenciju za novinare

Na IV. međunarodnoj znanstveno-stručnoj konferenciji "Cjelovitost Zabiokovlja: Pluridisciplinarni pristup" koja je održana prošli tjedan u Ljubuškom i Vrgorcu mr. sc. Drago Martinović iz Širokog Brijega i mr. sc. Meri Maretić iz Splita predstavili su zanimljiv znanstveni rad pod nazivom "Uloga i značenje strateškog komuniciranja u jedinicama lokalne samouprave".

Najčešći alati

Magistri znanosti Martinović i Maretić u studenom i prosincu 2010. godine proveli su istraživanje metodom analize i sinteze te intervjua s djelatnicima za odnose s javnošću i informiranje u 16 gradova Splitsko-dalmatinske županije i 4 općine Zapadnohercegovačke županije, o ulozi i značenju strateških komunikacija, odnosno komunikacijskih procesa u općinama, odnosno gradovima navedenih županija, ulozi, poslovima i radnim zadacima djelatnika za odnose s javnošću te korištenju alata u komuniciranju s javnošću u jedinicama lokalne samouprave.

Prema provedenim istraživanjima, najčešće korišteni alat u odnosima s javnošću u gradovima Splitsko-dalmatinske županije je konferencija za novinare, dok je u samo jednoj općini u Zapadnohercegovačkoj županiji konferencija za novinare redovita aktivnost i to jednom godišnje.

Osim konferencije za novinare, priopćenja za javnost i izjave za medije su alati koji se najčešće koriste u gradovima Splitsko-dalmatinske i općinama Zapadnohercegovačke županije. Informativni bilten kao jedan od najučinkovitijih alata približavanja jedinice lokalne samouprave prema građanima redovito jednom u tri mjeseca izdaje jedna općina u Zapadnohercegovačkoj županiji, dok je to redovita aktivnost šest od 16 gradova u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Iskoristiti iskustva i potencijale

U zaključku rada navedeno je da nema bitnih razlika u praksama komuniciranja u jedinicama lokalne samouprave u ove dvije županije. Također je navedeno da je potrebno iskoristiti iskustva i potencijale s obje strane granice i kroz prekograničnu suradnju organizirati edukacijske tečajeve i programe usavršavanja općinskog/gradskog menadžmenta, a zajedničkim organiziranjem stručnih konferencija i simpozija još više približiti ljude iz susjednih županija smještenih u dvije države što će pridonijeti kvalitetnijem radu gradonačelnika i načelnika i djelatnika za odnose s javnošću i podizanju sveukupne kulture interaktivne komunikacije u općinama/gradovima, kao primarne premise funkcioniranja pravne države, demokracije i istinskog oživljavanja civilnog društva.

Zorica Volarević [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari