Wikileaks: Carla del Ponte kritizirala Papu jer štiti hercegovačke franjevce

Temeljem novih dokumenata Wikileaksa objavljuju se brojne tajne Vatikana, tj. tajnih izvješća američkog veleposlanstva u Vatikanu, koje je "zabrinuto zbog dolaska njemačke mafije koja preuzima mjesto poljske mafije, a kojoj je papa Wojtyla predao Vatican". WikiLeaks obznanjuje da je papu Benedikta XVI., miljenika Pape Ivana Pavla II, kritizirala i haška tužiteljica Carla del Ponte jer ga je optuživala da "štiti hercegovačke franjevce koji skrivaju odbjeglog generala Antu Gotovinu".

Njemački kardinali uvjerili su Amerikance da nema mjesta strahu, jer "oni vjeruju i pridržavaju se religioznih pravila". Zabrinutost američkih diplomata zbog dolaska njemačkog kardinala Ratzingera na čelo Pontifikata, generiran je, između ostalog, strahom dijela vatikanskih svećenika, koji su se bojali da će biti tretirani kao pučkoškolci nakon dolaska na vlast kardinala Ratzingera, koji je bio poznat kao 'autoritativan i krut'. Drugi značajni krimen koji mu se spočitava, kako pišu ove ugledne tiskovine, njegovo je konstantno i uporno izbjegavanje haške tužiteljice Carle del Ponte, koja je zatražila sastanak s Papom Benediktom XVI., što joj je glatko odbijeno od strane vatikanskih kardinala.

Haška tužiteljica nikada se nije ispirčala hercegovačkim franjevcima zbog svojih neistinitih optužbi

Tema susreta bio je zahtjev za prekidom "zaštite hercegovačkim franjevcima" od strane Svete Stolice, za što je papu sumnjičila del Ponte. Haška tužiteljica bila je uvjerena da hercegovački franjevci pružaju utočište odbjeglom generalu Anti Gotovini, da ga skrivaju, a zbog delikatnosti situacije, nije joj bilo omogućeno da obiđe samostane diljem Hercegovine. Onemogućavanje provjere svojih sumnji Carla del Ponte protumačila je kao nedvojbenu potporu generalu Gotovini, u tome je, kako donose talijanske novine, imala potporu i nekih lijevih zagrebačkih političko-novinarskih krugova, no sve se kasnije pokazalo potpuno promašenim sumnjama. Del Ponte se nikada nije ispričala Provincijalu hercegovačke franjevačke provincije, iako je i dokazano da se general Ante Gotovina nikada nije skrivao kod njih.

Optužbe haške tužiteljice, međutim, nisu završile samo na tome. Ona je prozvala najmoćniju zemlju na svijetu, Vatikan, zbog navodnog prijema generala Gotovine od strane Pape Ivana Pavla II. Od strane Vaticana, putem svećenika 'odgovornog' za Bosnu i Hercegovinu, stigao je odgovor kako 'ne znaju' je li general Gotovina bio nazočan na nekom od Papinih audijencija ili nije. Jedino mjesto gdje je mogao biti nazočan General, kako se navodi, javna je audijencija otvorena za sve, svake srijede na trgu Sv. Petra. U jednom od Vatikanskih dopisa tužiteljica del Ponte opisana je kao 'netolerantna osoba, krajnje bezobrazna i iritirajuća u svojim inzistiranjima'. WikiLeaks je iz vatikanskih krugova doznao da "Sveta stolica ima detaljne informacije o svakoj zemlji, pa tako i o Hrvatskoj, kao i o ratu koji se vodio na području Hrvatske i BiH. U Svetoj stolici nema manipulacije istinom, tako da se odnosi Svete stolice s bilo kojom državom temelje na dobro proučenoj doktrini, i nema mjesta diplomatskim pogreškama. U principu, Sveta stolica se nikada ne miješa u unutarnju politiku bilo koje države'.

Bijela kuća upozorena: Ratzinger je opasan!

WikiLeaks donosi da je Bijela kuća dobila dopis iz američkog veleposlanstva u Vatikanu, a koji počinje riječima: "ovaj Ratzinger će nam zadati dosta probelma". Američki diplomati u Vatikanu nezadovoljni su i emisijom poljskog 'Radio Maria', čiji je direktor optužen za antisemitske izjave, a Vatikan "nije reagirao", što nije bilo drago amričkim diplomatima. No, SAD i Vatikan nisu na "ratnoj sjekiri", a da postoje i pozitivne strane diplomatskih odnosa pokazuju i tajni spisi WikiLeaksa, u kojima se navode tajni dogovori te dvije najmoćnije sile svijeta. Radi se o dogovoru oko mogućnosti blokade jedne rezolucije u UN-u, predložene od islamskih zemalja. Američki i vatikanski predstavnik imali su zadaću oboriti predloženu rezoluciju mobilizacijom tzv. "suprotnog frota".

"Razočarana" američka diplomacija: umjesto pape "njemačke mafije", otkrili najboljeg teologa, uvijek spremnog na dijalog i uvažavanje ostalih

Američki "strah od stvaranja njemačkog feuda" unutar Vatikana, prisilio je američke tajne službe na nadgledanje svega oko pape Ratzingera. Pratili su njegove životne navike, što jede, čita itd., a otkriveni rezultati potpuno su ih iznenadili - pokazali su sliku osobe kakvu nisu očekivali. Kako se pojašnjava, pokazalo se da je Papa Benedikt XVI. najobrazovaniji teolog, iznimno razuman u donošenju odluka i vrlo strpljiv i pažljiv sugovornik. To su pokazali i njegovi postupci - prije nego što odluči o bilo kojem pitanju, Papa Benedikt se posavjetuje sa ostalim kardinalima i drugim službenicima Vatikana, pozorno sasluša mišljenja i tek tada donosi odluku. Takvi njegovi postupci, njegova otvorenost ka dijalogu i uvažavanje mišljenja ostalih, najviše je iznenadila njegove "protivnike", koji to nisu od njega očekivali, a koji nisu ni bili spremni na bilo kakve kompromise s papom iz Bavarske.

Papa zna kako će umrijeti - za radnim stolom

Navodi se da je Benedikt XVI. puno bliži politici Obame nego njegovog prethodnika Busha, a posebno ga cijeni američka državna tajnica Hillary Clinton, koja je poznata po jakom političkom pragmatizmu. Ona je u jednom od svojih izvječća naglasila nužnost održavanja dobrih diplomatskih odnosa s "najvećim rivalom na svjetskoj pozornici". Clinton je napisala:"Sveta Stolica može biti moćan saveznik. Ili neprijatelj. Svakako je bolje izabrati ovu prvu soluciju". S obzirom da Sveta Stolica ima najviše 'diplomatskih predstavništava', čak u 177 država svijeta, da su prisutni i u zemaljama gdje nisu prisutni američki diplomati, njen savjet je itekako mudar. WikiLeaks prenosi i da je jedan od bliskih suradnika pape Ratzingera, napisao da 'on zna da će umrijeti za radnim stolom, ali taj trenutak nastoji odgoditi što je više moguće i to je razlog zašto maksimalno ograničava svoje svakodnevne obveze'

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Je li nam bijeg jedina preostala borba? Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Nikad ne reci nikad! Ružica Zeljko
ljubuski.info
Nikad ne odustaj! Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari