Rasprodaja dionica u vlasništvu Hercegovina Osiguranja, Brkić odlazi?

Prodaja 374.863 dionice Herbos fonda, koje su bile vlasništvo Hercegovina osiguranja, izvršena je za male novce i mimo dovoljne uključenosti javnosti i zainteresiranih za eventualnu aukciju, potvrdio je za Dnevni list dobro obavješten izvor upućen u situaciju oko prodaje imovine Hercegovina osiguranja.

Da bi stvar bila još zanimljivija, 13,15 posto dionica Herbos fonda koje su bile vlasništvo Hercegovina osiguranja, jednostavno su prodane za malo novca određenim ljudima koji su imali interesa zauzeti ključan položaj za upravljanje nekim drugim društvima. Stoga zaustavljanje prodaje drugog dijela dionice Herbos Investa, a o kojoj smo pisali nedavno, neće mnogo pomoći spašavanju dijela imovine Hercegovina osiguranja.
"Oni su za jeftine novce dobili 13 posto Herbos fonda, tako da im Društvo za upravljanje fondovima neće ni trebati", naglasio je naš sugovornik.

Vlasnički udjel

Istodobno, dok su dionice "otišle" u nepoznate ruke gotovo bez znanja javnosti, ovih se dana zakazuje dražba za prodaju rabljenih automobila u vlasništvu Hercegovina osiguranja. Dok se takva imovina prodaje na dražbi, vrijedna imovina, koja se procjenjuje na 10 milijuna maraka, prodana je za male novce, odnosno,prema nekim podacima, vlasnički udjel Hercegovina osiguranja u Herbos fondu prodan je za 2,19 milijuna maraka.

S druge strane, treba svakako kazati kako je Komisija za vrijednosne papire Federacije u međuvremenu donijela odluku o zabrani prijenosa dionica Herbos Invest d. d. Mostar pozivajući se na niz zakonskih rješenja.

Naime, u svojoj se odluci pozivaju na članke u Zakonu o Komisiji za vrijednosne papire, Zakonu o tržištu vrijednosnih papira, Zakonu o upravnom postupku kao i na pravilnik o načinu obavljanja nadzora na tržištu vrijednosnih papira.

Dugovanja

U svemu ovome pomalo se zaboravlja na to koliko zapravo novca duguje Hercegovina osiguranje svojim osiguranicima. Kap koja je prelila čašu dugogodišnjem lošem poslovanju bile su brojne tužbe koje od početka prošle godine pristižu na adresu ovog društva, a najveći broj se odnosi na naplatu polica životnog osiguranja. Neki čak procjenjuju kako ovo nekad prosperitetno društvo samo za police životnog osiguranja duguje oko pet milijuna maraka. U cijelom ovom procesu najbrojniji su osiguranici iz velikih tvrtki kao što su Elektroprivreda HZ HB, Aluminij i HT-a Mostar.

Pored životnih osiguranja navodno se još uvijek potražuje i oko 1000 auto šteta koje moraju obraditi i pokušati preko sporazuma o šteti namiriti potraživanja. Bez obzira na brojnost tužbi i potraživanja iz Hercegovina osiguranja, tvrde kako nikome neće ostati dužni i da imaju dovoljno imovine kako bi pokrili sva potraživanja.

Brkić podnosi ostavku?

U kontekstu informacije da bi mogao podnijeti ostavku u procesu nove federalne Vlade koja traži kadrovske promjene na čelnim pozicijama različitih agencija pokušali smo dobiti i komentar od Ivana Brkića, direktora Agencije za nadzor osiguranja Federacije.

Međutim, iako smo ga dobili, Brkić, zbog obveza na službenom putu, nije mogao razgovarati. Prema nekim informacijama, on bi svoj mandat mogao staviti na raspolaganje federalnom premijeru Nerminu Nikšiću.

Ročišta

Još uvijek traje razdoblje u kojem osiguranici prijavljuju svoja potraživanja; posljednja objava oglasa je bila 15. veljače, a zakonski je rok 90 dana, tako da oni to mogu učiniti još do 15. svibnja.

Radi se o potraživanjima na osnovi osiguranja, šteta, tu su također različiti dobavljači kao i iznajmljivači poslovnih prostora. Svi oni imaju jasno definiran rok i tek kada on sredinom svibnja istekne, zakazuju se ročišta.

Dario Pušić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Okupacija u par slika Boris Čerkuč
ljubuski.info
Ne ubij, ne kradi, ne laži! Josip Muselimović
ljubuski.info
Država duradi nešto! Boris Čerkuč
ljubuski.info
Djeca naša izgubljena Igor Božović

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari