Uputit ćemo jasnu poruku kakvu BiH želimo graditi

Predsjednik HDZ BiH, dr. Dragan Čović, se u razgovoru za Večernji list, osvrnuo na trenutni položaj hrvatskog naroda u BiH, u svjetlu današanjeg održavanja Hrvatskog narodnog sabora.

Postoje brojne spekulacije što je cilj HNS-a, a pojedini to povezuju s vremenom od prije deset godina. Što je istina?

"Točno je da HNS-om želimo pokazati ustrajnost kako bi proveli sve dosadašnje odluke koje se tiču prava i položaja hrvatskog naroda u BiH, od deklaracije u Novom Travniku, Kreševske deklaracije, ali i svih dokumenata koji govore o BiH i jednakopravnosti triju naroda i svih građana. Želimo poslati poruku da Hrvati žele organizirati BiH po mjeri sva tri naroda i građana, europsku BiH u kojoj bi bili jednaki sa srpskim i bošnjačkim. To je apsolutno platforma na kojoj će počivati sve odluke HNS-a, od rezolucije do reafirmiranja dokumenata o HNS-u. Dat ćemo jasan odgovor o tome što mislimo o hrvatskom članu koji je izabran kao drugi bošnjački član bh. Predsjedništva, jednako kao i oko zloporaba s izborom izaslanika u Dom naroda koji su birani bošnjačkim glasovima."

Što je s najavama o uspostavi određenih novih tijela unutar HNS-a, ali i poruka o izmjenama Ustava, Izbornog zakona?

"To će također biti sastavni dio današnjeg zasjedanja HNS-a, jer se bez izmjena Izbornog zakona ne može riješiti čak niti sadašnja institucionalna kriza. S druge pak strane, ustrojit ćemo Predsjedništvo HNS-a, koji će biti u stalnom zasjedanju i koji će se sastajati svakih šest mjeseci. Kao novinu uvodimo Glavno vijeće koje će biti ključno za provedbu svih odluka HNS-a kao političko, izvršno i koordinacijsko tijelo u našim županijama i općinama. To su najznačajniji elementi o kojima želimo raspraviti pred velikim brojem izaslanika, hrvatskih predstavnika, gostiju i izaslanika. Mi sve ovo vrijeme želimo potvrditi i reafirmirati poruku koju smo jasno poslali prije 18 godina kada smo na referendumu potvrdili neovisnost BiH. Mi opet šaljemo takvu poruku ali da osigura jednaka prava sva tri naroda."

Očekujete li kritike na rad Sabora, mogu se čuti iz krugova pojedinih marginalnih političkih stranaka?

"Bez obzira na sve te poruke, mislim da ćemo uspjeti ostvariti cilj. A to je jednakopravna pozicija Hrvata. I sve to radit ćemo sukladno ustavu i zakonima koji vrijede u BiH."

Hrvati u načelu očekuju nešto oštrije poruke budući da je SDP pokazao da ustvari želi od Federacije stvoriti bošnjački entitet s privjeskom hrvatskih stranaka?!

"Ovo je početak procesa. Bilo bi politički neozbiljno da ćemo na jednom zasjedanju HNS-a donijeti sve ključne odluke. Donijet ćemo okvir, no HNS će, za razliku od očekivanja većeg dijela Hrvata o snažnijeg odgovoru, uputiti jasnu poruku kakvu BiH želimo graditi s Bošnjacima i Srbima. Ovo će biti poruka i onima koji su posljednjih dana mijenjali odluke službenih institucija SIP-a odnosno Suda BiH. U samome startu želimo poručiti da se mora uvažavati hrvatska politička volja i jasno smo stavili do znanja da nismo spremni prihvatiti bilo čija nametnuta stajališta, što smo pokazali praktično da nam nije stalo do fotelja."

Imali ste dosta razgovora posljednjih dana, i sa službenim Zagrebom ili Bruxellesom. Imate li potporu za sve što radite?

"Imamo potporu najvećeg dijela sugovornika, a ponajprije iz Republike Hrvatske. Mi u posljednjih šest godina nismo samo pričali nego smo radili i prakticirali borbu za BiH, jednakost triju naroda i njezinu europsku perspektivu. To su u razgovorima koje smo imali prepoznali u Brusselsu i brojni sugovornici iz međunarodna zajednice."

Zoran Krešić [ Večernji list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari