U Hrvatskoj se povlači Konzumova K plus tunjevina

Zbog utvrđenih nedopuštenih i povišenih koncentracija histamina, iz trgovina se mora povući i opozvati proizvod Tunj komadi u ulju K plus što ga je iz Tajlanda uvezao Konzum d.d., objavilo je Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Republike Hrvatske na svojim službenim internetskim stranicama.

Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi RH u redovitom je nadzoru uzela uzorke konzervirane ribe Tunj komadi u ulju K plus, koja se na hrvatskom tržištu nalazi u konzervama od 95 grama, navodi se u obavijesti Ministarstva poljoprivrede.

Prvom procjenom utvrđeno je da je proizvod rizičan za zdravlje potrošača, posebice za osobe koje nemaju toleranciju na histamin te za djecu i trudnice pa se zato ne može konzumirati, prenosi Hina.

Riječ je o proizvodu na kojemu piše "najbolje upotrijebiti do kraja 05/2015, serije MN5DNN AL02SEA 3EW1H (što je označeno na dnu limenke), proizvođača Thai Union Manufacturing Co. LTD, Tajlandu, a uvezao ga je Konzum d.d.

"Radi zaštite zdravlja potrošača u Bosni i Hercegovini od nadležnih organa zatraženo je hitno preduzimanje svih mjera iz njihove nadležnosti, te dostavljanje povratnih informacija Agenciji za sigurnost hrane BiH", priopćili iz ove agencije.

Problem je jer se iz Konzuma ne mogu dobiti opširnije informacije, o čemu svjedoči i šturo priopćenje Konzuma, ali i Institucija ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH.

U više navrata smo pokušali dobiti informacije o spornom proizvodu "Tunj-komadi u ulju- K plus", od 95 g, koji je povučen, zbog zdravstvene neispravnosti, s hrvatskog tržišta. Nedobivanje povratne informacije do trenutka pisanja ovog dopisa ukazuje na neispravan i nepošten odnos primarno odgovornih –trgovca/uvoznika Konzum d.d.- prema potrošačima u BiH", kažu u ovoj instituciji.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari