Bušić: Nisu me mogle samljeti ni američke drobilice za kamen

Hrvatsko kulturno društvo Napredak - podružnica Ljubuški organizirala je preksinoć u gradskoj vijećnici u Ljubuškom predstavljanje knjige "Zvonko Bušić", autora Tomislava Marijana Bilosnića.

Predstavljanje je proteklo u nadahnutom i emotivnom obraćanju Zvonka Bušića publici koja je do posljednjeg mjesta ispunila gradsku vijećnicu. U programu predstavljanja pored Zvonka Bušića sudjelovali su Mirna Brkić, profesorica na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, Tomislav Marijan Bilosnić, hrvatski književnik, te Julienne Eden Bušić.

Nadahnut govor

U svom govoru pred ljubuškom publikom, uz riječi zahvale, Bušić je kazao kako ga u uzništvu, uz sve prijetnje i pogibelji, nisu mogle samljeti američke drobilice za kamen, jer je "Hercegovački kamen" bio pretvrd za njih.

Bušić je rekao kako govori kao sin ovih prostora i u sjećanju na svoju majku kao i sve Spartanske majke koje su dale sina i muža za domovinu.

Govorio je i o hrvatskim oslobodilačkim snagama u imigraciji, kao i, analitički i decidirano o stanju "inženjera uma i pokvarena duha" u matici zemlji nakon Domovinskog rata, uz konstataciju da je hrvatska država na koljenima te je napomenuo kako iz ove situacije ima izlaza uz poštene sinove, rodoljube, domoljube i nadasve da budućnost treba crpiti iz glavnog temelja, a to je Domovinski rat.

Velika pažnja publike

Knjiga "Zvonko Bušić" je kronika o povratku Zvonka Bušića u domovinu koja dokumentirano govori o razlozima otmice zrakoplova 10. rujna 1976. godine te o uzničkim danima Zvonka Bušića u američkim zatvorima, kao i o njegovom povratku u domovinu prije dvije godine.

Naime, Bušić je zbog otmice američkog zrakoplova i smrti policajca koji je poginuo pri pokušaju demontiranja bombe u podzemnoj željeznici u New Yorku odležao 32 godine u američkim zatvorima. I danas, nakon tri i pol desetljeća ova priča u Hrvatskoj izaziva kontroverze. Tako ga pojedini doživljavaju kao mučenika, drugi kao terorista, a mišljenja jednih i drugih temelje se na šturim podacima koji su hrvatskim građanima bili dostupni u bivšoj jugoslavenskoj državi. A kako mnogi ni danas ne znaju pravu istinu o ovom događaju, knjiga književnika Tomislava Marijana Bilosnića s pravom izaziva vrlo veliku pažnju publike o ideji slobodne države Hrvatske. Knjiga spada u vrh hrvatske publicistike.

Zorica Volarević [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari