Platformaši napravili plan formiranja vlasti i na razini BiH bez dva HDZ-a

Većina domaćih političara, nakon obraćanja predsjednika Europske komisije Jose Manuel Barrosa, jučer u popodnevnim satima razočarano je napustila zgradu Parlamenta BiH.

Bili su šokirani organizacijom i relativno blagim porukama koje su čuli. Najviše ih je, pak, zabrinuo jasan stav o tome da se Europska unija, uprkos očiglednoj političkoj krizi, neće miješati u proces formiranja vlasti u BiH.

"Nismo čuli ništa spektakularno, niti bilo šta posebno. Čuli ste i da je predsjednik EK, kada je riječ o izmjenama Ustava BiH, stavio naglasak na nacionalne manjine. Još malo pa ćemo imati jaču zaštitu nacionalnih manjina nego konstitutivnih naroda u BiH" - rekao je novinarima predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Na pitanje podržava li Europa prešutno formiranje vlasti bez dva HDZ-a, predsjednik ove stranke odgovorio je da, ipak, očekuje da će državna vlast "biti formirana sukladno izbornom rezultatu i volji hrvatskog naroda. Mislim da nema nikakvog smisla i načina da se vlast formira bez dva HDZ-a" - zaključio je Čović.

Čović je jučer kazao da bi se sljedećeg tjedna s bošnjačkim strankama mogli obaviti razgovori na sličan način kao što su to u Mostaru učinile dvije hrvatske i dvije srpske stranke. Upitan da precizira o kojim se strankama radi, Čović je kazao da je to vrlo teško reći, jer najveći broj stranaka neće da kaže da su bošnjačke pa "ne bi želio povrijediti kolege".

Hrvatski dio platformaškog bloka Lijanović - Jurišić nakon Barozove posjete nije bio takvog mišljenja. U neformalnom razgovoru Zvonko Jurišić je kazao da je u Parlamentu, po završetku službenog dijela posjete, kratko razgovarao s predsjednikom EK i da on ne vidi prepreku u tome da vlast formira onaj tko osigura parlamentarnu većinu.

Jurišić je neslužbeno rekao i kako postoji dogovor platformaša oko predstavnika stranaka u Kolegij Zastupničkog doma koje trebaju činiti predstavnici HSP-a, SDP-a i SNSD-a.

Mišljenje predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžije nismo uspjeli čuti, jer je on uobičajeno žurnim koracima prvi napustio zgradu Parlamenta BiH, isto kao i predsjednik EK, kojem se, čini se, veoma žurilo da što prije okonča posjetu našoj zemlji.

Predsjednik Kluba zastupnika SBB BiH u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Mirsad Đugum kazao je da je ova stranka otvorena za razgovore, koji su jedini put ka rješenju.

"Neovisno o tome tko će ih pokrenuti, mi insistiramo na tome da razgovori budu u institucijama države. Razgovori ne znače prihvaćanje ili neprihvaćanje bilo čega, ali svi moramo shvatiti političku ozbiljnost i činjenicu da se ne smijemo igrati s državom i glasačima. SNSD i SDP, kao relativni pobjednici izbora, u ovom trenutku su najodgovorniji i oni su ti koji moraju napraviti okvir za formiranje vlasti" - zaključio je Đugum.

Dnevni avaz

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari