Akcija pojačane kontrole prometa - Registar

U cilju poboljšanja sigurnosti prometa na cestama, a u skladu s akcijskim planom Strategije o sigurnosti cestovnog prometa u ŽZH 2008. – 2013., Sektor uniformirane policije MUP-a ŽZH zaveo je županijsku akciju pojačane kontrole prometa pod nazivom "Registar" koja je provedena u razdoblju od 22. – 31. ožujka 2011. godine.

Cilj akcije bio je prvenstveno identificiranja i sankcioniranje vozača motornih vozila stranih registarskih oznaka, koje su prethodno stacionarni i prijenosni radar snimili u izvršenju prekršaja.

Također, tijekom akcije naglasak je bio i na isključivanju iz prometa neregistriranih vozila i sankcioniranju vozača koji istima upravljaju kao i na sankcioniranju drugih teških prekršaja (upravljanje motornim vozilom pod utjecajem alkohola ili opojnih droga, upravljanje motornim vozilom bez položenog vozačkog ispita, nedopuštena brzina i dr.).

Akciju su provodile mješovite policijske ophodnje, sastavljene od policijskih službenika iz Policijskih uprava i policijskih službenika Postrojbe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a ŽZH, i to po unaprijed sačinjenom planu.

Tijekom akcije sankcioniran je ukupno 201 prometni prekršaj.

Sankcionirano je 190 prekršaja počinjenih prekoračenjem dopuštene brzine – u svim slučajevima sankcionirane su osobe koje su upravljale motornim vozilima stranih registarskih oznaka a koja se nalaze u registru evidentiranih prometnih prekršaja (ta vozila ranije su snimljena prijenosnim ili stacionarnim radarom prilikom izvršenja prometnih prekršaja ali nismo bili u mogućnosti sankcionirati vozače budući da je riječ o stranim državljanima, bez boravišta u BH).

Također, iz prometa je isključeno 10 neregistriranih vozila a vozačima istih su uručeni prekršajni nalozi.

Tijekom akcije u prometu je zatečena i jedna osoba, koja je upravljala motornim vozilom bez položenog vozačkog ispita – toj osobi uručen je prekršajni nalog, a uz to u prometu je zatečeno i jedno vozilo s ne-pripadajućim registarskim oznakama koje je isključeno iz prometa a protiv vozača su poduzete zakonom propisane mjere.

Zanimljivo je napomenuti da je tijekom akcije identificiran i sankcioniran strani državljanin koji je prethodno počinio 18 prometnih prekršaja – svi ti prekršaji počinjeni su prekoračenjem dopuštene brzine a snimljeni su stacionarnim ili prijenosnim radarom.

Riječ je o hrvatskom državljaninu A. M. (34), s prebivalištem u Vinjanima Donjim, općina Imotski. A. M. (34) prethodno je počinio 18 prometnih prekršaja s motornim vozilom marke Audi, hrvatskih registarskih oznaka, s tim da je za 6 prekršaja nastupila zastara.

Dana 23. ožujka A. M. zaustavljen je na magistralnoj cesti M6.1, na području općine Široki Brijeg, nakon čega mu je uručeno 12 prekršajnih naloga, za svaki prekršaj zaseban prekršajni nalog.

Za počinjene prekršaje A. M.-u je izrečena novčana kazna od 1160 KM, izrečena mu je zabrana upravljanja motornim vozilom na prometnicama u BiH u trajanju od 7 mjeseci a dobio je i 12 kaznenih bodova – isti je priznao izvršenje prekršaja i već je platio novčanu kaznu.

Rezultatima akcije zadovoljstvo je izrazio i policijski komesar Zoran Galić koji je istaknuo podatak da je u prvom tromjesečju prošle godine, u prometu na cestama u ŽZH, smrtno stradalo pet osoba a u prvom tromjesečju ove godine nitko nije smrtno stradao.
"Smatram da taj podatak sam za sebe govori dovoljno" izjavio je komesar Galić.

Uprava policije MUP-a ŽZH

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari