Generalni štrajk prosvjetara najavljen za 15. travnja

Prvi školski sat u obje smjene u svim školama Zapadnohercegovačke županije jučer nije održan. Naime, učenicima je kazano da njihovi učitelji i profesori štrajkaju te da će prvi sat biti neradni, a nakon što je isteklo 45 minuta, nastava je krenula uobičajenim tijekom.

Lažna obećanja

Jednosatni štrajk upozorenja održan je jer Vlada ZHŽ-a nije ispoštovala sporazum potpisan početkom ožujka kada je prosvjetarima obećala da će, umjesto dosadašnjih osam, topli obrok iznositi devet maraka po radnom danu, a regres je, umjesto dosadašnjih 400, trebao biti povećan na 500 maraka.

Međutim, prema riječima Ljube Pandžića, predsjednika Sindikata srednjih škola ZHŽ-a, od toga ništa nije bilo, kao ni od honorara za mjesec prosinac prošle godine koji također nije uračunat u plaću, a nije ni ispoštovana nova gornja granica naknade za prijevoz u iznosu od 300 maraka, nego ona stara od 250 maraka.

Dodatno "ulje na vatru" bilo je kašnjenje plaće za mjesec siječanj koju su dobili tek prije nekoliko dana, što je prosvjetarima bio motiv da, kako tvrde, štrajkom upozorenja pokažu Vladi da im je dosta lažnih obećanja i "izmotavanja" te da ono što su potpisali moraju i poštovati.
"Plaća nam je kasnila, a oni nikako da shvate da ima ljudi pod kreditima koje banka ne čeka niti pita jesu li ili nisu dobili plaću, a kamate se povećavaju", kaže Pandžić. Dodaje da nije previše iznenađen ponašanjem ove Vlade, budući da su do sada iste probleme imali i sa svim dosadašnjim Vladama pa su više puta bili primorani održati štrajkove kako bi došli do svojih prava.

Kršenje sporazuma

"Kažu oni nama kako je razlog što nema novca u proračunu pa kako je loše punjenje proračuna, navode nam kojekakve razloge. Pa zar smo mi krivi za bilo što od toga", pita se Pandžić nadalje ističući kako su odluku o štrajku jednoglasno donijela najviša sindikalna vodstva, predsjedništva osnovnih i srednjih škola na zajedničkom sastanku u Grudama među kojima je bila nastala bojazan da će Vlada doći u iskušenje da se tako ponaša i s isplatom plaća i drugih primanja. Stoga poručuju da, ukoliko do 15. travnja Vlada ZHŽ-a ne uspije uplatiti razlike i zaostatke toplog obroka, putnih troškova i honorara, ići će se u pokretanje općeg štrajka u svim školama u ZHŽ-u.

Hoće li im se ispuniti zahtjevi ili ne, pokušali smo doznati od resornog ministra Marija Bušića. Nažalost, nismo ga uspjeli dobiti, tek smo saznali da su svim školama u ZHŽ-u jučer upućeni dopisi u kojima Vlada obećava da će im se uskoro isplatiti svi zaostaci.

Mirela Tučić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari