Umirovljenici najavljuju prosvjede

Više od 360 000 umirovljenika iz Federacije BiH (FBiH) izaći će na prosvjede u svibnju ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni, a prvi je povećanje travanjske mirovine za pet posto - odlučio je Izvršni odbor Saveza udruženja umirovljenika FBiH u Sarajevu.

Županijskim udruženjima naloženo je početi s pripremama prosvjeda, a demonstracije bi, istog dana u isto vrijeme, trebale biti održane u Sarajevu, Mostaru, Bihaću, Tuzli, Zenici, Travniku i Goraždu.

Predsjednik Saveza Omer Omerefendić rekao je kako će termin biti određen naknadno, onog trenutka kada se bude znalo hoće li njihovi zahtjevi biti prihvaćeni.

"Od Vlade FBiH tražimo da u proračunu predvidi vraćanje najmanje jedne trećine duga (60 milijuna KM). U suprotnom ćemo od Parlamenta FBiH zatražiti da takav proračun ne prihvati. Zahtijevamo da bude osiguran novac za beneficirane mirovine za cijelu godinu, te da ove godine bude donesena strategija reforme mirovinskog sustava", rekao je Omerefendić.

Umirovljenici traže i preraspodjelu bruto proizvoda sa opće potrošnje u korist mirovinskog fonda, te da odnos mirovine i prosječne plaće bude jedan prema 60 posto, umjesto sadašnjih jedan prema 41 posto.

"Čak 230 000 umirovljenika u FBiH živi u ekstremnom siromaštvu. Za posljedicu imamo povećanje smrtnosti sa dva na čak devet posto", rekao je Omerefendić.

Dnevni avaz

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari