Amerika odložila formiranje vlasti, HDZ-i moraju prestati s blokadom

Međunarodna zajednica jučer je oštro reagirala i poručila strankama potpisnicama platforme da odgode konstituirajući sjednicu federalnog Doma naroda dok ne budu izabrani svi izaslanici, dok je HDZ-ovima poručeno da odmah prestanu s protuustavnom blokadom izbora u četiri županije.

Oštre riječi stigle su u pismu poslanom političarima iz State Departmenta.

"Nakon jučerašnjeg sastanka Jamesa Steinberga, zamjenika državne tajnice, i Miroslava Lajčaka, generalnog direktora EU-a za Europu i središnju Aziju, SAD je duboko zabrinut zbog 'slijepe ulice' u formiranju vlasti u BiH, posebice u institucijama Federacije BiH. Ovaj zastoj sprječava BiH baviti se domaćim pitanjima koja zahtijevaju hitno rješavanje, kao i reformama koje su nužne za proces europskih i euroatlantskih integracija. Podsjećamo sve lidere na imperativ uspostavljanja širokih i jakih koalicijskih vlasti na svim razinama koje mogu donositi odluke vezane uz promoviranje ovog procesa. Pozivamo one stranke koje se protive slanju izaslanika iz preostalih županija u Dom naroda Federacije BiH da odmah počnu surađivati tako što će izabrati te izaslanike, jer ove županije krše Ustav Federacije BiH. Neispunjavanjem ove obveze svoje uske etničke interese stavljaju ispred interesa svih građana Federacije i BiH", navodi se u izjavi Philipa Crowlyja, zamjenika državne tajnice SAD-a.

Svi u razgovore

Pored toga, SAD poziva stranke koje pokušavaju sazvati Dom naroda Parlamenta Federacije BiH da odlože ovu aktivnost dok Središnje izborno povjerenstvo ne verificira izaslanike iz svih županija.

"Bilo koji pokušaj sazivanja Doma naroda prije nego što SIP verificira izaslanike iz svih županija otvara ozbiljna pitanja pravne prirode u vezi s legitimitetom tog tijela", naglasio je Crowly. Naveo je da SAD u potpunosti podržavaju inicijativu visokog predstavnika Inzka da posreduje među političkim strankama da bi se što brže riješila preostala pitanja, što bi omogućilo formiranje vlasti na razini Federacije BiH i BiH. "Pozivamo političke stranke da se uključe u razgovore na iskren i konstruktivan način", navodi se u izjavi Philipa Crowlyja.

Odustali

Upozorenja pridošla od EK i SAD-a četvorka okupljena oko platforme ozbiljno je shvatila i ekspresno se odlučila na odgađanje sutrašnje sjednice za sedam dana i sazivanje iste ponovno 17 ožujka. Naime, 'platformaši' su jučer najzahvalniji bili upravo EK u SAD-u, jer su konačno prepoznali i jasno iskazali stav da su dva HDZ-a svojim protuustavnim i nezakonitim djelovanjem blokirala proces uspostave vlasti u FBiH i BiH.

"Stranke potpisnice platforme su i do sada jasno iskazivale stav i pozivale predstavnike HDZ-a da prekinu blokadu i kroz institucije sustava rade s nama na uspostavljanju institucionalne ravnopravnosti svih naroda i građana", navedeno je u zajedničkom priopćenju SDP-a, SDA, HSP-a i Narodne stranke Radom za boljitak. Oni ističu da i u ovom slučaju iskazuju političku zrelost i strpljenje, odgađanjem sjednice Doma naroda za sedam dana. Za njih je to krajnji rok u kojem očekuju da se izvrši izbor izaslanika u preostalim županijama i kompletira Dom naroda.

"Nakon isteka tog roka stranke potpisnice platforme neće više tolerirati ugrožavanje ustavnog poretka i nastavit će konstituiranje vlasti u Federaciji BiH", stoji u priopćenju.

Dok se čeka na odluku HDZ-ova, potpisnice platforme će nastaviti s prvim korakom u formiranju vlasti današnjom sjednicom Zastupničkog doma FBiH, na kojoj će biti izabrano njegovo rukovodstvo.

SIP BiH ostaje pri svome stavu

Što se tiče konstituiranja Doma naroda FBiH, SIP BiH ostaje pri svome stavu jer prema Ustavu i Izbornom zakonu BiH Dom naroda FBiH se može konstituirati tek kada se izaberu izaslanici iz svih županija, rekla je glasnogovornica SIP-a BiH Maksida Pirić, potvrdivši da je član SIP-a Branko Petrić jučer ispred SIP-a BiH uputio pismo predsjedatelju prošlog saziva Doma naroda Parlamenta FBiH Stjepanu Krešiću, u kojem je ponovio stav da se nisu stekli uvjeti za sazivanje konstituirajuće sjednice Doma naroda F BIH.

Krešić odgađa sjednicu

Predsjedatelj Doma naroda FBiH Stjepan Krešić kazao je kako će danas odgoditi sjednicu Doma naroda, najviše zbog preporuka od međunarodnih dužnosnika koji žele da proces formiranja vlasti prođe bez problema i sa svim izaslanicima.

"Najvjerojatnije ću sjednicu odgoditi za sedam dana kako bi se situacija relaksirala i kako bi se i u preostalim županijama izabrali izaslanici čime bi već jednom prestala ova višemjesečna blokada", istaknuo je Krešić.

Lana Rizvanović [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari