Braniteljima se ne preporuča izlazak iz zemlje

Popisi hrvatskih i bh. branitelja koje traži Srbija zbog navodnih ratnih zločina predstavljaju još jedan pokušaj izjednačavanja agresora i žrtve te se svim braniteljima preporučuje da bar neko vrijeme ne napuštaju zemlju, kategorički tvrde iz većine braniteljskih udruga iz naše zemlje.

Prema mišljenjima branitelja, slučajevi Ilije Jurišića, Tihomira Purde te Jovana Divjaka pokazuju da je počeo "lov na vještice", a domaće vlasti ne rade ništa kako bi zaštitile braniteljsku populaciju. Isto tako, iz braniteljskih udruga potvrdili su da postoje brojni popisi bh. branitelja koje traži Srbija, a neke procjene govore o čak i tisuću imena.

Izjednačavanje krivnje

Safet Redžić, predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida BiH, kazao nam je da braniteljske udruge oko ove problematike u posljednje vrijeme imaju dobru suradnju te održavaju brojne sastanke i razmjenjuju informacije.

"I na taj način želimo pokrenuti stvari s mrtve točke kako bi nadležne institucije zaštitile branitelje. Popisi postoje, ne samo iz Srbije nego i iz Republike Srpske", istaknuo je Redžić. On jasno navodi kako i našu zemlju u skorije vrijeme očekuju masovni braniteljski prosvjedi ukoliko se ovakav odnos države prema ovoj problematici nastavi. Isto tako, on navodi kako Srbija u svojim zahtjevima za izručenjima te optužnicama traži "sve i svašta", te kako mnogi branitelji niti ne znaju nalaze li se na popisima.
"Državna tijela nisu nam u stanju uopće dati informaciju ima li ili nema netko na tim popisima te smo na posljednjoj sjednici našim članovima preporučili da bar neko vrijeme ne prelaze granicu", naglasio je Redžić.

On smatra kako bh. pravosuđe treba procesuirati svaki događaj koji se dogodio tijekom rata, jasno utvrditi radi li se o ratnom zločinu, te na taj način ne prepuštati da srbijansko pravosuđe sudi bh. braniteljima. Redžić kategorički tvrdi da iza svih progona hrvatskih i bh. branitelja stoji politika i to u smislu još jednog pokušaja izjednačavanja žrtve i agresora.

"To je osnovni cilj Srbije i njihove politike te zbog toga naša politika ne smije biti inertna", kazao je Redžić.

Prekid odnosa

Ivan Jurčević, predsjednik Udruge umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO-a Federacije, također nam je potvrdio kako je svojim članovima savjetovao da ne napuštaju zemlju, a on osobno više ne ide niti u RS.

"Mi tražimo da se prekinu svi odnosi sa Srbijom jer, prema posljednjim njihovim potezima, jasno je da oni nastavljaju rat samo drugim sredstvima", ustvrdio je Jurčević. Također, on kaže kako je i prije posljednjih događanja svim svojim članovima preporučivao da se dobro paze ako idu u Srbiju jer, kako kaže, nikad se ne zna što ih tamo očekuje. Jurčević nam je potvrdio kako je osobno nekoliko puta išao u Srbiju, ali da to više nikada neće uraditi.

"Sva posljednja događanja oko Purde i Divjaka još jednom su svima bacila trn sumnje u namjere Srbije. Međutim, da bi se adekvatno borili protiv toga, potrebne su nam i državne institucije", rekao je Jurčević. I on navodi kako postoje famozni popisi, koje treba shvatiti najozbiljnije jer se radi o vrlo delikatnoj situaciji.

Jurčević smatra kako Srbija neće odustati od ovakve politike te će i dalje nastavljati progone hrvatskih i bh. branitelja koji su branili svoje domove, a veliki broj njih prošao je torture po brojnim srbijanskim logorima.

"Branitelji to neće dopustiti te ćemo se boriti na sve načine kako bismo zaštitili sve naše ljude kako ne bi morali ići u srbijanske zatvore", istaknuo je Jurčević.

Ozbiljnost situacije

S obzirom da je slučaj "Purda" u Hrvatskoj izazvao lavinu reakcija i negodovanja brojnih braniteljskih udruga, ne treba sumnjati u isti scenarij i u našoj zemlji ako u sličnoj situaciji ponovno bude netko od bh. branitelja.

Primjerice, u Hrvatskoj gotovo da nema većeg grada gdje branitelji nisu organizirali prosvjede, jasno tražeći oslobađanje Purde te da hrvatske vlasti nikada više ne dopuste da se ijedan branitelj dovede u takvu situaciju. Sve to, između ostalog, alarmiralo je i hrvatsku politiku i diplomaciju koja je na sve načine pokušavala spasiti Purdu.

S obzirom na pasivnost domaćih vlasti, možda će se u BiH ponovno morati ponoviti masovni braniteljski prosvjedi, a u takvoj situaciji vrlo je moguće da ponovno gledamo slike poput onih ispred zgrade Vlade Federacije, kada su braniteljski prosvjedi prerasli u nemire.

U svakom slučaju, jasno je kako Srbija nema namjeru odustati od, kako ga mnogi nazivaju, "lova na vještice", a krajnje je vrijeme da svi u našoj zemlji shvate o kakvoj se situaciji radi ili u protivnom nitko tko je branio svoju zemlju ubrzo neće smjeti prijeći granicu.

Dragan Bradvica [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari