Ako se nastavi s ucjenama, to je put za nestanak BiH

Dopredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara smatra kako stranke koje su dobile većinsku potporu Hrvata trebaju podijeliti pozicije, sukladno Ustavu, a ne da im to na kapaljku nude SDP i SDA. Čavara u intervjuu za Dnevni list ocjenjuje vrlo opasnom činjenicu da se niti SDP niti SDA ne izjašnjavaju kao bošnjačke stranke, što, po njemu, upućuje na zamisao stvaranja građanske države.

Koncem tjedna nije uspjelo približavanje Čovića i Lagumdžije. Samo rijetki vjeruju u dramatičan zaokret i da će u ponedjeljak, navodno je to zadnji rok, dva HDZ-a ipak postati partneri za novu vlast?

"Ne bih tvrdio da bi to bio dramatičan zaokret ako se vlast u Federaciji uspostavi sukladno Ustavu, Izbornom zakonu, odnosno stavu Izbornog povjerenstva da se vlast može formirati samo kada se završi izbor svih zastupnika iz svih županija u Dom naroda Federacije."

Vjerujete li da je to moguće u ponedjeljak?

"Svi smo svjedoci već četiri mjeseca kako SDP i SDA kroz njihove lidere nastoje ucjenjivati i određivati tko će predstavljati Hrvate, smatrajući kako oni imaju pravo, jer su dobili oko 40 posto glasova zajedno u Federaciji, određivati koji će Bošnjaci, koji Srbi, a koji Hrvati biti u vlasti. Ako oni ostanu pri takvim ucjenjivačkim stavovima, mislim da je dogovor nemoguć. Hrvati ne mogu prihvatiti da im Bošnjaci određuju tko će sudjelovati u vlasti od Hrvata. S druge strane, ne može se prihvatiti nepoštivanje izborne volje hrvatskog naroda koji je jasno na izborima dao do znanja koje stranke želi vidjeti u vlasti u Federaciji i na razini BiH."

U SDA tvrde kako je Sulejman Tihić uspio omekšati Lagumdžiju te kako je Čoviću i Ljubiću predložio mandatara u Vijeću ministara i još jedno državno ministarstvo, a u FBiH poziciju predsjednika i tri ministarstva?

"Taj prijedlog ima stratešku, tehničku, temeljnu i svaku drugu pogrešku u samom začetku. Poznato je većini da od 17 ruku u Vladi, po Ustavu ima 8 Bošnjaka, 5 Hrvata i 3 Srbina. Prema tome, SDP je već dogovorio sa SDA da je premijer iz redova SDP-a, već su podijelili broj bošnjačkih ministara popola, već su se dogovorili i kako će podijeliti srpska ministarstva u Vladi i još sad traže da 5 hrvatskih ministara budu prijedlog SDP-a i SDA što je apsolutno neprihvatljivo. S druge strane, zahtjev da u kvoti hrvatskih pozicija u vlasti sudjeluju i stranke koje su osvojile 0,1 posto glasova je licemjerno iz razloga što s druge strane SBB i SBiH uopće ne sudjeluju u vlasti, a osvojili su respektabilan postotak glasova."

Je li stav Bože Ljubića, navodno iznesen Tihiću, da sve hrvatske pozicije isključivo moraju raspodjeljivati dva HDZ-a, kao najjače stranke, stvarni i definitivni stav HDZ-a BiH?

"Ono što je Ustavom definirano da pripada jednom, drugom ili trećem narodu, trebaju predložiti one stranke koje su dobile potporu unutar svog naroda. Prema tome, svaki drugi prijedlog je neprihvatljiv, kao i svaki drugi pokušaj nasilnog nametanja rješenja. S druge strane, ako se nastavi s metodom ucjene i prijetnje, to je put u disoluciju Bosne i Hercegovine, a, nažalost, vjerojatno i njezin nestanak."

Kako vi u HDZ-u BiH doživljavate i ocjenjujete ponašanje lidera SDA? On uporno zagovara ulazak dvaju HDZ-ova u vlast, ali neće praviti probleme da se konstituira Dom naroda i bez vaše dvije stranke?

"Tihić je pokazao svoju iskrenost mijenjajući svoj stav, npr. danas potpiše Prudski sporazum, a sutra negira da je o bilo čemu razgovarao. Pokazalo se i koliko je korektan partner i u funkcioniranju vlasti u protekle četiri godine kada se na svaki mogući način pokušavalo preglasavati hrvatski narod i u Vladi i u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije. Dakle, jasno se pokazuje jedna strategija da se kroz floskulu o građanskom uređenju napravi apsolutna dominacija jednog naroda. S druge strane, Tihić je suočen s problemima unutar svoje stranke i mora pod svaku cijenu ući u vlast, a to mu nudi Zlatko Lagumdžija koji opet želi diktirati i SDA te želi imati brojčanu prednost u Vladi Federacije kako bi mogao sam donositi odluke što je apsolutno neprihvatljivo u ovom odnosu snaga."

Neki politički analitičari tvrde da su dva HDZ-a možda pogriješila u redoslijedu dogovaranja partnerstva s drugim strankama. Smatraju kako bi oba HDZ-a sigurno bila u vlasti na svim razinama da ste prvo dogovarali savezništvo sa SDP-om i SDA nego sa SNSD-om. Govore li oni s pravom o pogrešnim koracima?

"Ne. Što se tiče HDZ-ova, pogrešaka nema. Pogledajmo kronološki kako su se stvari događale. Prije izbora su SDA i SDP gotovo dogovorili zajednički nastup i postizbornu koaliciju. Zanimljivo je da se niti jedna stranka u BiH ne deklarira kao Bošnjačka. Iz kojih razloga? Iz razloga koji zabrinjavaju. Dakle, floskula o građanskoj državi o kojoj sam maloprije govorio. Ovdje se stalno pokušava prikazati da je nacionalizam ako se pokušava štititi hrvatski nacionalni interes. To je apsurd. Još jedna floskula koja se provlači je da se HDZ-ovci bore za fotelje. Pa upravo činjenica da su HDZ-ovi potpisali strateški sporazum zaštiti interesa Hrvatskog naroda u BiH jasno pokazuje da im je to primarno, a ne fotelje. Da su fotelje bile primarne, i jedna i druga stranka su mogle ući u vlast i dobiti puno više nego kroz zajednički nastup."

Mnogo se očekivalo i na odobravanje je naišla njemačka inicijativa o pomoći liderima u BiH da naprave vlast. U zadnje vrijeme se ništa ne događa. Mislite li da je Njemačka možda odustala?

"Zasigurno njemačka diplomacija nije odustala od inicijativa, prije svega o reformi bh. Ustava i omogućavanja bržeg stupanja BiH u euroatlantske integracije. Naravno da se očekuje rezultat postizbornih razgovora, dogovora, ali i ucjena i prijetnji. Vjerujem da njemačka diplomacija i u tom segmentu neće odustati i da će u idućem razdoblju doći do izražaja daljnje aktivnosti koje će ići u smjeru stabilizacije odnosa u BiH, ali i donošenja novog Ustava. Mi smo davno govorili, a, evo, sada se i pokazuje da je ovo ustavno uređenje neodrživo. To je jedno ustavno uređenje koje izražava potpunu nejednakost suverenih konstitutivnih naroda. BiH jednakih koju smo izglasali na referendumu sada ne postoji. Ako netko želi praviti još veće podjele, to je put nestanka BiH onakve kakva je definirana u Daytonu. Dakle, ne može se dopustiti da se Hrvatima uskraćuje ta konstitutivnost na način da ne mogu birati u svojoj državi svoje predstavnike."

Antun Mrkonjić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari