Ljubić: Ne raspadamo se nego jačamo

Predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić jučer je demantirao navode da se "devedesetka" raspada. Naprotiv, Ljubić je kazao da stranka u posljednje vrijeme jača.

"Iz stranke su istupili Stjepan Krešić i Željko Ostojić, ali su stranci pristupile stotine novih članova što nas čini još jačima", naglasio je Ljubić.

Isto tako, on je kazao kako su predstavnici Općinskog odbora ove stranke iz Čitluka, nakon što je predsjednik čitlučkog ogranka stranke Ostojić istupio, dali potpunu potporu vodstvu stranke.

U posljednje vrijeme u javnosti se svakodnevno govori o navodnom raspadu "devedesetke" zbog velikog nezadovoljstva politikom vrha stranke.

Tri principa

Ljubić je nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a 1990. osudio najave konstituiranja Domova naroda bez završenih izbora u svim županijama, odnosno konstituiranja legitimnih nacionalnih klubova u domovima naroda.

"Posebice osuđujemo pritiske koji idu preko medija prema SIP-u i OHR-u da se iznude nezakonita i neustavna rješenja koja bi značila kršenje Ustava i zakona i duha BiH", rekao je predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić nakon jučerašnje sjednice Predsjedništva stranke.
Isto tako, on je naglasio kako dosadašnji razgovori o formiranju vlasti nisu urodili plodom i u tom smislu, kako navodi Ljubić, najveća odgovornost leži na onim politikama koje su pokušale formirati vlast na razini Federacije i države ignorirajući izbornu volju hrvatskog naroda. Predsjedništvo HDZ-a 1990. također je još jednom podržalo tri načela za funkcionalnu vlast.

"Mi smatramo da vlast u BiH na razini države treba biti ukupni kapacitet sposoban donijeti ustavnu reformu, što znači najmanje dvije trećine. Nadalje, ta vlast mora sadržavati većinski izborni legitimitet sva tri konstitutivna naroda. Također, parlamentarne većine trebaju biti maksimalno moguće kompatibilne na relaciji država - entiteti, a kada je u pitanju Federacija, i županije", istaknuo je Ljubić. Naime, iz ove stranke poručuju kako je ovo vrlo važno jer sve razine vlasti imaju mnoštvo podijeljenih nadležnosti i ako bi se vlast drukčije konstruirala, pretvorile bi se u suprotstavljene nadležnosti i izazvale bi se blokade.

Domovi naroda

Ljubić je kazao kako je dobio i jednoglasnu potporu Predsjedništva stranke i za svoj prijedlog da, ako ne bude moguće uspostaviti jednu dogovornu parlamentarnu većinu na programskim smjernicama i platformi, ključ za formiranje vlasti treba biti većina u nacionalnim klubovima u domovima naroda FBiH i BiH za uspostavu izvršne vlasti.

"Stranke, koalicije ili blokovi koji ostvare većinu u nacionalnim klubovima u domovima naroda trebaju biti čimbenici koji će odlučujuće utjecati na formiranje izvršne vlasti. Ne treba posebno objašnjavati zbog čega je to važno jer smo svi svjesni činjenice da svaki zakon i svaka reforma moraju proći oba Doma naroda. Ako taj zakon ne bi imao većinu, susreli bi se s blokadama, a to nije ničiji cilj jer mi trebamo funkcionalnu vlast", jasno je poručio Ljubić.

Zaključno, Predsjedništvo HDZ-a 1990. dalo je jednoglasnu potporu vodstvu stranke za dosadašnji pregovarački proces i nastavak ovih pregovora.

Dragan Bradvica [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari