Oslikani život svetog Franje Asiškog

Izložba pod nazivom "Brat Franjo" akademskog slikara i sveučilišnog profesora Luke Petrača (1980.) iz Zagreba otvorena je u srijedu u Franjevačkoj galeriji Široki Brijeg, gdje će se moći pogledati do 27. veljače. Izložba se sastoji od dviju tematskih cjelina, od kojih prva ima 22 rada u kojima je predočena "Pjesma stvorova" svetog Franje i neke zgode iz njegovog života. Drugi dio su ptice, 23 crteža, koji asociraju na svečev život i na biblijske zgode u kojima se ptice pojavljuju kao simboli. Luka Petarč je inače sin Božidara Petrača, poznatog književnika i autora prve monografije tiskane upravo na Širokom Brijegu. Autor se predstavio ciklusom radova u kojima tematizira sv. Franju Asiškog, o čemu u predgovoru kataloga piše likovni kritičar Milan Bešlić.

Život sv. Franje Asiškog

Na svečanosti otvorenja izložbe posjetiteljima se obratio voditelj Franjevačke galerije Široki Brijeg fra Vendelin Karačić, koji je istaknuo kako kroz Lukin rad progovara duhovnost te on na svjež način prikazuje život jednog sveca.

"Sve je na visini, a opet toliko njegovo da prepoznajemo u autoru osobu koja je u dosluhu s običajima u kojima je živio", istaknuo je fra Vendelin. Sam autor je kazao da mu je bio izazov likovno oblikovati upravo život ovoga sveca.
"Uočio sam kod sv. Franje jednu vrjednotu, a to je prihvaćanje svega što je Stvoritelj stvorio upravo takvo kakvo jest. On nam šalje poruku da i mi trebamo prihvaćati sve ono kako jest. Pokušao sam svojim djelima dati dinamiku koristeći se jakim crtežom i naglašenim kontrastima boje reducirajući pozadinu svodeći je samo na ono najnužnije", kazao je Petrač.

Izložbu je svečano otvorio dekan ALU-a Široki Brijeg prof. Anto Kajinić koji je kazao da je ova izložba vrlo kompozitna što je i tipično za mlade umjetnike, kao i potreba za osvajanjem prostora. Likovni kritičar Milan Bešlić u predgovoru kataloga piše kako je umjetnik mlađeg naraštaja Luka Petrač, već s tri svoje samostalne izložbe, jasno naznačio i neke svoje autorske prepoznatljivosti i tematske preokupacije - najprije one koje ga određuju kao umjetnika koji se izražava tradicionalnim likovnim medijima i, dakako, i kao umjetnika radoznala duha koji upravo u njima znalački stvara svoj likovni izraz.

Svestran autor

"Riječ je o svestranom autoru iznimno radoznala duha kojemu je akademska popudbina i više nego dobro došla u njegovu radu. Ciklus radova u kojem tematizira velikog sveca sv. Franju Asiškog zacijelo najbolje potvrđuje ove njegove značajke. Jer, upravo na ovoj intrigantnoj temi interpretira u različitim likovnim tehnikama znamenite životne postaje svetog siromaška iz Asiza, kao i pojedine 'ulomke' iz njegovih nadahnutih propovijedi koje ga proslaviše kao Božjeg čovjeka. Ovaj mladi autor ne potire, nego potiče invenciju i otvara nove prostore likovnosti njegovu autorski prepoznatljivu izrazu", zapisao je Bešlić. Ovaj svečani događaj otvorenja izložbe obogatila je glazbenom točkom Franjevačka mladež (Frama) iz Širokog Brijega.

O autoru

Luka Petrač je kod velike hrvatske grafičarke Nevenke Arbans svladao potrebna znanja iz grafičkih tehnika, a njegova mentorica ga je temeljito uputila u taj likovni medij, što je nedvojbeno pridonijelo njegovu formiranju. Tim više je pridonijelo jer je mladi umjetnik u kratkom razdoblju poslije završenog studija na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti svoju stvaralačku radoznalost iskušavao i u drugim likovnim medijima: mozaiku, crtežu, uljenim slikama na papiru…

Andrea Šunjić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari