Do kraja godine, u Mostaru klinika za onkologiju

ljubuski.info

U povodu Svjetskog dana borbe protiv raka posjetili smo gradilište najiščekivanijeg projekta u ovoj regiji - klinike za onkologiju koja se gradi u krugu Sveučilišne kliničke bolnice Mostar. Kako nam je rekao Tihomir Ćavar, ispred izvođača radova, klinika bi u planiranom roku trebala biti završena do kraja ove godine ako to budu dopuštale financijske mogućnosti.

Aparati i ležajevi

Kazao je i kako će se klinika prostirati na 3200 četvornih metara i bit će smještena na tri etaže. - Trebala imati dva linearna akceleratora, dva aparata za brahiterapiju te CT simulator za pripremu zračenja, kazao je Ćavar. Klinika će imati 22 ležaja, od čega je osam ležajeva predviđeno za intenzivnu njegu. Po pitanju nabave opreme, Ćavar je kazao da će se dio financirati s donacijom Saudijske Arabije, dok će drugi dio biti s razine Federacije.

Osim gradilišta, posjetili smo i Onkološki odjel u krugu Sveučilišne kliničke bolnice Mostar gdje trenutno radi petero specijalista onkologa. Iz Odjela su nam kazali kako je prosjek dnevno 30 kemoterapija. Ispred Onkološkog odjela dr. Blanka Lukić nam je pričala o problemima koji ih muče, od nedostatka osnovnih lijekova pa sve do nedostajućeg prostora.

Nedostatak prostora

Problem je što imamo tri sobe koje su uvijek prebukirane, kazala nam je dr. Lukić dodavši kako jedan od problema i nedostatak lijekova poput andola, apaurina i sl. Osim toga, nedostaje i timskog rada, odnosno timova koji bi se sastajali određenim danima te bi mogli zajednički razmatrati zdravstvene slučajeve. Spomenuta je i akcija besplatne mamografije po domovima zdravlja, gdje je dr. Lukić istaknula kako akciju u svakom slučaju treba nastaviti i podržati.

Gradilište je posjetilo i izaslanstvo Zajednice žena HDZ-a BiH "Kraljica Katarina Kosača" koje je prije dvije godine organiziralo donatorsku večer upravo za pomoć gradnju ovog objekta.

"Danas je Svjetski dan borbe protiv raka i ovim posjetom želimo probuditi senzibilitet građana prema osobama koje boluju od raka", kazala je predsjednica Zajednice žena HDZ-a BiH Marija Zelenika.

Inače, kazala je i kako su pacijenti na zračenje išli u druge kliničke centre, te smatra da će Mostar biti drugi centar koji će imati svu potrebnu opremu koji će pomoći svim pacijentima oboljelim od raka.

Ana Buntić-Ćavar | Večernji list

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari