Jurišić: Bez nas devedesetka ne bi prešla ni izborni prag!

Predsjednik HSP-a BiH Zvonko Jurišić je u intervjuu za Dnevni list izrazio iznenađenje retorikom lidera HDZ-a 1990. Bože Ljubića za koju tvrdi da je ispod razine sveučilišnoga profesora. Zvonko Jurišić poručuje kako pozicija predsjednika Federacije sigurno pripada HSP-u BiH.

Sve glasnije se najavljuje ulazak dvaju HDZ-ova u koaliciju na razini Federacije. Je li HSP protiv svehrvatske koalicije i je li ona zapravo moguća u ovakvim okolnostima?

"Stranke potpisnice platforme su se dogovorile na dan potpisivanja da je ona otvorena i za druge stranke, i poglavito je HDZ 1990. bio upoznat s tim sadržajem i namjerom da se oni pridruže 'četvorki'. Za njih je vrijedio otvoreni poziv uz njihove prijedloge. Iskreno želimo nešto promijeniti nabolje i sami ste svjedoci da se od 1996. godine praktično nije ništa uradilo na poboljšanju ustavnoga položaja Hrvata u BiH, posebno u Federaciji. Nije isključena mogućnost da pored stranaka potpisnica platforme u budućoj izvršnoj vlasti u Federaciji budu i neke druge stranke, pa naravno i dva HDZ-a. Ipak, oko toga će se dogovoriti stranke 'četvorke', jer smo takvo stajalište zauzeli ranije. Ako budu SDP, SDA, HSP i Narodna stranka Radom za boljitak za priključenje platformi i dvaju HDZ-ova, mi u HSP-u, dakako, nećemo imati ništa protiv proširenja partnerstva. Dakle, sve četiri stranke moraju biti suglasne oko toga i držim kako u tom pravcu idu i izjave Asima Sarajlića, zamjenika predsjednika SDA.

Hoće li u slučaju 'zelenoga svjetla' za dva HDZ-a, vaša stranka i dalje inzistirati na nekim važnim polugama u federalnoj vlasti poput predsjednika Federacije oko čega se, navodno, 'četvorka' već usuglasila?

"- Mi imamo načelne dogovore unutar 'četvorke', iako se u dokumentu kaže kako će raspodjela vlasti i funkcija biti naknadno dogovorena i ovjerena zasebnim sporazumom. Predsjednik Federacije bi svakako trebao biti iz reda Hrvatskoga naroda i mogu potvrditi kako će on biti doista iz HSP-a BiH. Nisam siguran da bi HSP sudjelovao u vlasti na razini Federacije ako predsjednik FBiH ne bude iz naše stranke. Naravno, nećemo uvjetovati nikoga ni za što, ali poučeni dosadašnjim iskustvima u ponašanju i međusobnim odnosima dvaju HDZ-ova u prošlim vremenima njihovoga sudjelovanja u vlasti kada su se međusobno varali, ne želimo ništa prepustiti slučaju. Sve ćemo staviti na papir. Podsjećamo kako je postojao dogovor da u prošlom mandatu dopremijer federalne Vlade bude iz HDZ-a 1990., međutim, onoga trenutka kada je HDZ BiH prigrabio poziciju predsjednika Federacije 'devedesetka' je bila prevarena, od toga se odustalo i dogovor je izigran. Da se nama to ne bi dogodilo, predsjednik Federacije bit će iz HSP-a BiH."

Najviši dužnosnici iz dvaju HDZ-ova spočitavaju HSP-u da ste minorna stranka koja nema legitimitet zastupanja Hrvata u vlasti?

"Pretpostavljam na koga ciljate. Mene iznenađuju izjave Bože Ljubića u zadnje vrijeme, o njemu je riječ. Ja sam osobno o njemu imao doista visoko mišljenje. On je predsjednik stranke, sveučilišni profesor. U zadnje vrijeme njegove kvalifikacije su neprimjerene i ja držim kako Ljubić zapravo pere savjest. Treba li podsjećati na njegove izjave u predizbornoj kampanji? Sjetite se plakata: 'ne dajte mu olovku u ruke', 'borba protiv korupcije i kriminala' itd. Sada je upravo taj isti Božo Ljubić, sveučilišni profesor, odletio u zagrljaj tih protiv kojih je svašta govorio."

Je li i lider HDZ-a 1990. u neku ruku uzeo olovku u ruke? Stalno se potenciraju problemi Hrvata u FBiH, međutim, u toj priči kao da više nema Hrvata u RS-u. I tamo su popunjene hrvatske pozicije Hrvatima iz drugih stranaka, pa to nikome ne smeta. Vi ste 'mali' Hrvati, a tamo su izgleda 'velike hrvatine', iako je to besmisleno uspoređivati.

"To je taktika i u biti provođenje velikosrpske politike u BiH. Poznato je da je 'kreševsku šestorku' rasturio Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, onoga trenutka kada je dogovorio sporazum s Miloradom Dodikom.

Nije valjda da sumnjate da su dva HDZ-a zagovornici te velikosrpske politike?

"U RS-u za Hrvate nema problema jer su ti svi problemi riješeni još 1992. godine. Prema tome, izbor dopredsjednika RS-a Emila Vlajkija koji je podržavao Miloševićev režim na poziciju koja pripada Hrvatima, zatim izbor ministara, poluprivatnih Hrvata Milorada Dodika, u Vladu RS-a, nažalost se, izgleda, ne tiče niti Bože Ljubića niti Dragana Čovića. Meni je jasna ta politika, samo ne znam iz kojih se razloga očigledno u nju upleo i Božo Ljubić, predsjednik HDZ-a 1990. Inače, da mi nismo potpisali prijeizbornu koaliciju s Ljubićevom strankom, siguran sam kako bi upravo 'devedesetka' danas bila minorna stranka i ne bi nigdje prešla izborni prag.

Jeste li pročitali i proanalizirali platformu HDZ-a BiH o formiranju i funkcioniranju izvršne vlasti na svim razinama?

"Moram biti iskren kako je nisam dublje proanalizirao. Uostalom, u platformi te stranke se samo taksativno navode principi, s nekakvim rokovima, bez konkretne razrade. Oni su slične dokumente i ranije plasirali u javnost u trenucima kada je to njima odgovaralo i svih tih 18 godina to je sve ostajalo samo na papiru i deklarativnim stavovima, ništa konkretnoga nisu mijenjali. Izborni zakon nisu niti stavljali na stol svojim partnerima. Sada kada su uvidjeli da smo mi u 'četvorki' otvorili najozbiljnija pitanja i ponudili konkretne stvari koje znače veliki iskorak u poboljšanju položaja Hrvata u BiH, eto, i oni se sjetili da, kao, ponude nekakvu platformu. Dobro, bez obzira na sve, ako su oni u dvaju HDZ-ova doista spremni biti dio tima koji će rješavati ključna pitanja, onda su im vrata otvorena. Samo nećemo dopustiti da to bude manipulacija i obična retorika dok se ne formira vlast, a onda sve opet po starome kao i do sada. Bit ću zadovoljan ako smo našom platformom natjerali i HDZ BiH i HDZ 1990. na drukčija razmišljanja i ozbiljnija ponašanja."

SIP nije ovjerio mandate izaslanicima u Domu naroda Parlamenta FBiH iz središnje Bosne. Neki kažu kako se opet politika uplela. Hoće li se sjednica Doma naroda u petak ipak održati?

"Pogledajte koliko u našem izbornom zakonu ima nedorečenosti. Zakon kaže da se nakon formiranja županijskih skupština u roku od 15 dana treba izabrati i izaslanike u Doma naroda Parlamenta FBiH. To se nije dogodilo u nekoliko županija, međutim, zakon nije predvidio sankcije za one koji očigledno opstruiraju izbor i krše Izborni zakon. U konkretnom slučaju radi se o žalbi zastupnika HDZ-a i koliko znam, ona je odbijena. Pravna procedura omogućava da oni podnesu tužbu ili žalbu nadležnome sudu. Ja vjerujem kako će SIP nakon provedene procedure, sukladno svome mandatu i zakonskim propisima, ovjeriti mandate i onda neće biti nikakvoga razloga da se ne održi sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije."

Antun Mrkonjić [ Dnevni List ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari