Gango moja i ti si pri kraju, mi smo zadnji koji te pivaju!

Kad krene pjesma, prekida se svaki razgovor za okolnim stolovima, konobar kratko pogleda - tko diže, a onda slijedi muk, kojeg para i za etnomuzikologe teško objašnjiv način pjevanja - ganga. Tako je svakog ponedjeljka u posljednjoj oazi gangaša u Ijubuškom, tvrde upućeniji, u grilu M&T. Sve je tu podređeno gangi, umjesto čaša pije se iz ćokaljića, 'meza' je obvezna, a uz pjesmu pričaju se šale i dogodovštine.

Ganga ponedjeljkom

"To je obveza, svaki ponedjeljak. Ne smije se propustiti ni po kakvu cijenu. Mi kažemo - ponedjeljkom ni trava ne raste", tvrdi Antas Mucić, virtuoz na narodnim glazbalima, a podržava ga Srećko Petrušić Talić, kojeg svi znaju samo po nadimku Sire: "Mi pjevamo svakog ponedjeljka, a što treba radit, ako ne može u utorak, neka propadne. Žene se malo bune, ali sredimo mi to. Mijenjaju se vremena, danas ima žena odu u kafić, a muževi kući ljuljaju djecu. Kod nas toga nije bilo, znalo se što je čiji posao, a znalo se da je ponedjeljkom i ganga. Gangaši su i veliki radnici, svi mi ovde sijemo žito, držimo svinje..."

I taman kad smo htjeli nešto upitati, krenu pjesma, a Siri se pridružuju Nikola Bubalo i Frano Mišetić Šaška: "Gango moja, i ti si pri kraju, mi smo zadnji koji te pivaju". Tajac!

Razabiremo stihove, gledamo upitno narodski kazano "kršne" gangaše u poznijim godinama, koji ne gube vrijeme slijedi nova: "Gango moja ko te izmislija, Šperac Mate đava ga odnija". Predah.

Slobodni znaju što im je činiti, zovu turu. Domeće se meza, a Sire nastavlja: "Ganga ti je naša, ljubuška, bećarac broćansko-dubravski (Čitluk - Stolac), a klape su šperske." (Hercegovci i danas Dalmatince zapadno od Vrgorca i Imotskog, zovu špercima, što po Dominiku Mandiću, dolazi od grčke riječi 'hesperiol' - zapadnjaci.

Čuli su pravu gangu

I zaista Ljubuški je u ovom trenutku jedina hercegovačka općina u kojoj nije zastupljeno klapsko pjevanje koje je zadnjih godina postalo pomodno. Međutim, kako stvari stoje suglasno pjesmi, i ganga je pri kraju. "Rijetko se još može čuti ganga. I mladi znaju pjevati, ali neće. Ima ljudi, dođu iz Posušja, Čitluka... ponedjeljkom u Ljubuški, da čuju pravu gangu. Neki s nama i zapjevaju", kaže Frano Mšetić Šaška.

Svatovska starija kažu od gange

O gangi se dosta pisalo i govorilo, ali još uvijek se ništa pouzdano ne zna, ni kako, a ni otkad se pjeva u Hercegovini, valja istaknuti da je Hrvatska gangu uspjela staviti pod zaštitu UNESCO-a, dok se o nečemu sličnom u BiH i ne razmišlja. Uglavnom Srećko Petrušić Sire spremno tvrdi: "Imamo mi još jedan napjev - 'svatovsku', ona je starija od gange!" Dovoljno i za etnomuzikologe.

Dušan Musa [ Večernji list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari