Dragan Čović: "Treći entitet je samo sinonim"

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je kako je priča o trećem entitetu "samo sinonim za ustavnu ravnopravnost Hrvata i kako mu ne treba pridavati neki drugi značaj, posebno u kontekstu podjele BiH".

Upitan znače li nove teritorijalne jedinice i zadiranje u Republiku Srpsku, Čović je rekao kako "teritorij uopće nije prioritet".

"O granicama ne trebamo govoriti kao o nečemu što dijeli. Ovo je više pitanje psihološke potrebe da se ljudi osjećaju ravnopravnima. Unutarnje granice ne dijele, već spajaju BiH", naveo je Čović.

Ponovio je kako jedino kompromis može izvući BiH iz sadašnjeg političkog stanja i da je ovo što sada rade sve stranke - pogrešan put.

Prema njegovim riječima, isto važi i za način na koji se žele izvršiti ustavne promjene, s obzirom da je HDZ BiH svim strankama u BiH ponudio prijedlog koji se sastoji od formiranja tri razine vlasti - državne, entitetske i lokalne, dok bi BiH bila razdijeljena na četiri ili pet funkcionalnih regija koje bi imale svoju izvršnu i sudsku vlast, i koje bi bile multietničkog karaktera.

[swf file="flash/dragan_covic_pobjeda_2010.flv" params="width=460&&height=300"]

"Naravno da bi u pojedinim jedinicama neki narod bio u većini, ali bi one zadržale svoj multietnički karakter i donijele osjećaj ravnopravnosti svim narodima u BiH", rekao je lider HDZ BiH.

bitno.ba

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari