Post izborna volja hrvatskog naroda

Uprostit ćemo svu post izbornu retoriku i svest ju u okvire razumljivosti. Naime, radi se o volji naroda i njegovu dobru ili lošu odabiru-prosto ko pasulj. Pa naravno, u ovome i je cijela poanta!

Ako je loše birao, snosit će i posljedice svoga odabira i ne treba mu tutor da mu to razjasni, te mu ponudi raj u zemlji građanskoj!

Nije na "prepametnom" Zlatku da manipulira sa voljom naroda, da osporava njegov odabir i da mu bude zaštitnik. Ali; Zlajo bi da mjenja narod, da negira njegovu volju, da ju minorizira ili onako po "crvenim krvnim zrncima" rečeno ko vas hebe, ja ću vam odredit kako će vam biti i kako će te mislit, jer je, evo i Zvonko čuo da je moja stranka i vaša stranka.

Hrvatski narod, od sada, ne treba da misli svojom, nego Zlajinom glavom.

Hrvatski narod ubuduće ne treba ni izlazit na izbore, niti glasovat, jer nema potrebe za to, tu je Zlajo da odluči što je umjesto njih i za njih dobro. Hrvatski narod ne treba ništa da misli i nitko "nesme da ga bije" (osim njegove milicije), jer je tu veliki mislilac, koji će uvijek naći nekoga preobučenog SKJ-u Hrvata da mu bude vodič, a tu je i Slavo Kukić koji se više neće stidit svoga naroda što nisu u ZHŽ istakli zastavu BiH na Dan državnosti, jer će mu Zlajo izbrisat taj narod i njegov strah i sram će nestati.

Naravno da se, po Kukiću, narod nesmi stidit njega-Kukića, jer je tu Zlajo, koji će to sve da sredi. Tandem Kukić-Zlajo je idealna i dobitna kombinacija za budućnost hrvatskog naroda. Ako im se još pridoda i novokomponirana pravaška ideologija(za cjelovitu "ustašku" BiH, ali bez HR) i osmisli se kako radom okrunit boljitak, eto blagodati!

Ovaj tandem, ne da gazi sve pred sobom, nego se ismijavaju i rugaju sa svim i svačim. Rugaju se sa Ustavom BiH, jer ako u samoj Preambuli stoji da se, u prvom redu, Ustav oslanja na poštivanje ljudskog dostojanstva, slobode i jednakosti, pa do Izbornog zakona koji je jasan i nedvosmislen , a govori o izboru člana Predsjedništva("Izabran je bošnjački i hrvatski kandidat koji dobije najveći broj glasova među kandidatima iz istog konstituivnog naroda").
Za Zlaju i Komšića ovo ništa ne vrijedi!

Čemu onda naglasak na konstituivnost naroda?

Zvonkino pravaštvo.

Kako ni Zvonko nemože shvati da je upao u ralje malo većih i iskusnijih igrača, a lakomost i halapljivost su jači od osobnog ega, samih interesa stranke i njene budućnosti, onda je nekako i realno kazati nešto o takvu poimanju pravaštva.

Nezgodno je uhu čuti ili pročitati da se zbog nekoga i nečega tako blati i ponižava pravaštvo. Ima pravaša koji osuđuju i koji su osudili takvo zlodjelo. Vjerujem da ih je jako puno, naravno osim onih, koji žele takvo izvitopereno pravaštvo i naplatit. Takvo pravaštvo je kratkog vijeka, ali ostaje jedan pečat koji će biti jako teško izbrisat.

Vražiji je to pečat, baš u presudnom trenutku, kada se radi o sudbini i budućnosti naroda zbog kojeg ta stranka i postoji. Da je BiH u nekakvim drugačijim okvirima, da nema primjesa konstituivnosti ili pak multietnicizma, onda vjerujem da lideru pravaša nebi nitko ni zamjerio, ali u ovakvim okolnostima i u ovakvoj Državi, ova prozirna politika je igranje sa vatrom.

Grube riječi, ali vjerujem da možda i nisu daleko od istine. Stari latini izrekoše onu poznatu "Historia est magistra vitae" i od nje ništa ne naučismo. Zar nismo imali i ne tako davnu povijest, pa da se nemože shvatit da model građanske države u ovakvoj tvorevini, bar za sada, nije moguć, a ni poželjan. Nije poželjan dok se ne riješi i hrvatsko pitanje jednakopravnosti ili ravnopravnosti, ali ne i na način kakvim ga vidi lider pravaša.

Zvonko je uporan i ponizan u slušanju Zlatkove retorike o institucionalnoj ravnopravnosti, ali ne i načinu kako tu ravnopravnost i ostvarit.

Što je to institucionalna ravnopravnost?

Zar i Vlada FBiH nije instituciju u kojo bi, po njemu, hrvatski narod "izvojevao" nekakva dva beznačajna ministarstva. Gdje je sistem odlučivanja pri donošenju strateških odluka na sjednicama Vlade. Kakvi bi to projekti mogli proći na tim sjednicama, a predloženi od "predstavnika" hrvatskog naroda, odnosno ministara koji koncipiraju u toj vladi? Kakva je to, pa bilo kakva sjednica, a da unaprijed znate da nemate dovoljno ruku i da će sve ono što predložite ili bi ste predložili, biti preglasano.

Ravopravnost je tek tada kada smo ravnopravni, kada smo isti ili bar približno jednaki. Ravnopravnost mora biti utemeljena u rekonstrukciji Ustava, a ne ovoga i ovakvoga aneksa 4. Daytonskog mirovnog sporazuma.

Lijanovićev multietnicizam i strančarenjem do boljitka.

Nije teško "zavirit" na stranice NSRZB, malo se pozabavit i zaključit da u središnjim tijelima te stranke nema niti primjesa o nekakvoj multietničkoj stranci, kakvom je predstavljaju Lideri te stranke. Od 10. Podružnica ili kako ih oni vole zvati, županijskih organizacija, samo su par njih Hrvati. Bar u FBiH, za njih se može slobodno reći da su, ne bošnjačka, nego čisto muslimanska stranka.

I oni naj nevještiji u poimanju politike primjetit će da je to stranka koju interesira samo profit i plasman njihovih "domaćih" proizvoda na tržište Države koju će mu Zlajo stvorit. I prije Izbora znalo se da Lijanovića stranka krši Izborni zakon i ne samo u Cazinu, nego skoro na svim prostorima BiH, a posebno nakon Izbora, kada je istina izišla na vidjelo. U Izbornom zakonu, Poglavlju 7. "Pravila ponašanja u izbornoj kampanji", a stavku 4.( obećavati novčane nagrade ili druge materijalne koristi s ciljem dobivanja podrške birača ili prijetnje pristalicama drugih političkih stranaka, koalicija, listi nezavisnih kandidata i nezavisnih kandidata) jasno je navedeno da su se odredbe Izbornog zakona prekršile, ne jedanput, ne na samo jednom mjestu, već postoje relevantni dokazi da su Lijanovići obećavali i plaćali gdje god su stigli.

Psi laju, karavane prolaze.

Što drugo reći nego ono što vidimo ili slušamo iz dana u dan.

Bila to Bakirova ili Zlajina TV, bio to, ali ne baš u zadnje vrijeme, štampani medij, nemože se otet dojmu da je ovo obećana Država nekolicine pojedinaca koji hoće svim silama zavladat , kako njenim prirodnim i gospodarskim resursima, tako i tržištem.

Mogu se trudit svi relevantni čimbenici ili pak oni koji i površno poznaju politiku, da upozore ili pak skrenu pažnju onima koji će se ili su spremni da se ustoliče u buduča tijela vlasti, na području FBiH, pa i same BiH, da način kakvim bi oni vladali i nije naj bolji, jer se krše prava cijelog konstituivnog naroda, ne nailazi na plodno tlo, nego se Lideri faforiziranih("pobjedničkih") stranaka još i iživljavaju.

Kako razumit Lagumdžijino iživljavanje na Dnevniku FTV, kako razumit Zvonkino iživljavanje na platformu Predsjednice vlade HR i Predsjednika HR da se njemu, tom platformom, daje legitimitet.

Kako protumačit Lijanovićevo iživljavanje posjetom HDZ-a Zagrebu, da isti obmanjuje javnost.

Kada je Lijanović trčkarao po Zagrebu i slikao se sa Mesićem, koji je bio sve drugo, samo ne poželjan i za hrvatski narod u BiH, bilo je normalno, jer se tada radilo o njemu.

Psi laju, karavane prolaze i nemojte da vas iznenadi početak Dnevnika sa: "dobro veče drugovi i drugarice", ovo je Zlajin, Zvonkin i Jerin TV, a sada poslušajte što morate činit.

Žepe Bevanda

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari