Pionirski podvig u Ljubuškom: Proizvodnja u staklenicima uz pomoć solarne energije

ljubuski.info

Poduzeće Vegić Commerce iz Ljubuškog uskoro će postati prva firma u BIH koja će u proizvodnju povrća u staklenicima uvesti novu tehnologiju korištenja sunca kao alternativnog izvora energije. Ovaj pionirski podvig tim je značajniji ako se uzme u obzir činjenica da u svijetu samo četiri poljoprivredne firme koriste ovu vrstu tehnologije.

Direktor firme Drago Čuljak za eKapiju priča kako je ovu ideju uspio realizirati uz pomoć investitora iz Nizozemske. "Prije tri godine, na sajmu u Amsterdamu, imao sam priliku upoznati se sa jednom grupom poslovnih ljudi, kojima sam predstavio svoju ideju. Odlučili smo uspostaviti suradnju i aplicirati za sredstava koja u okviru podrške privatnom sektoru u BiH nudi nizozemska vlada. Projekt je odobren, te smo za primjene novih tehnologija dobili grant od 600.000 eura", navodi Čuljak.

On objašnjava da projekt podrazumijeva izgradnju suvremenih staklenika za proizvodnju povrća sa korištenjem alternativnog izvora energije na bazi izmjenjivača temperature koji uzimaju energiju od sunca, zatim je skladište u veliki tank vode putem kojeg se grije staklenik.

Partner u ovom projektu je nizozemska kompanija De Groene Tuin, koja se također bavi uzgojem povrća u staklenicima. Veći dio proizvoda ova kompanija plasira na norveško i englesko tržište. Jedan od glavnih problema sa kojima se firma De Groene Tuin suočavala je ograničenje u snabdijevanju vlastitih tržišta u razdoblju od prosinca do ožujka zbog visokih troškova za grijanje svojih plastenika i manjka dnevnog svjetla u zimskom razdoblju.

Problem su odlučili riješiti u suradnji sa bh. poljoprivrednikom. Ovim će se Vegić Commercu otvoriti nove mogućnosti za povećanje obujma proizvodnje, kao i proboj na strana tržišta. U staklenicima će se uzgajati povrće na energetski efikasan način, što će doprinijeti plasmanu proizvoda i tokom zimskog perioda.

Ostali efekti primjene nove tehnologije u najmanju ruku su impresivni. "Produkcija će porasti za čak 400 posto. Bit će omogućena proizvodnja tokom cijele godine, što do sada nismo imali u Bosni i Hercegovini. I naposljetku, imat ćemo daleko bolji i kvalitetni proizvod", ističe Čuljak.

Vegić Commerce bavi se proizvodnjom rajčica i krastavaca. Za sada ne namjeravaju proširiti proizvodnju na druge vrste, s obzirom da BiH uvozi blizu 20 milijuna kilograma krastavaca godišnje, te je potreban što veći angažman domaćih kompanija da se smanji ovaj deficit.

Početak primjene alternativnih izvora energije u proizvodnji u staklenicima planiran za proljeće ove godine. Proizvodi će se plasirati na domaće tržište, a već od naredne zime počinju izvoziti i na nizozemsko tržište.

N.V. [ eKapija.ba ]

Glas naroda

je to veliko otkriće jači ste od židova oni su iizmislili kap na kap!!!!!!!!

Pionirski podvig u Ljubuškom: Proizvodnja u staklenicima uz pomoć solarne energije
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Zatvoren krug propadanja Hrvata u BiH Višnja Starešina | Slobodna Dalmacija
ljubuski.info
Jedinu zastavu na prosvjed donijeli Zaboravljeni branitelji Ratni poručnik, Zaboravljeni branitelj br. 690
ljubuski.info
Piralen - Mostarska skraćenica za otkaz! Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Sama svoja veleposlanica Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari