Pregovori u slijepoj ulici

Onaj tko je želio da vlast u BiH profunkcionira i da sutrašnji sastanak prođe u pozitivnoj atmosferi je došao na sastanak, dok su drugi odlučili i dalje uništavati BiH, kazao je na jučerašnjem sastanku obaju HDZ-ova, SDS-a, SBB-a i SNSD-a predsjednik SNSD-a Milorad Dodik te najavio svoj nedolazak na današnji sastanak u Sarajevo jer nema potrebe biti na predsjedničkoj razini. Lideri petorke su zaključili da ovih pet stranaka nastavi zajednička nastojanja za što skorije formiranje parlamentarne većine na razini BiH i ostalim razinama na kojima nije formirana, a da domaćin idućeg sastanka bude predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić.

Zablude

"Željeli smo u najboljoj namjeri održati sastanak dan prije 11. siječnja kako bismo mogli formirati parlamentarnu većinu, a ovako mislim da do toga još neće doći. Oni koji su opstruirali ovaj sastanak to će isto uraditi i s današnjim i bit će glavni krivci za neformiranje vlasti", poručio je Dodik, istaknuvši da će se pojaviti na sastanku u organizaciji Radončića koji je, po njemu, "jedini bošnjački predstavnik koji čini najbolju stvar za BiH", s obzirom da se odazvao jučerašnjem sastanku, a nije po sarajevskim kafićima rušio svaku mogućnost dogovora. Napomenuo je još jednom da konstituiranje Parlamentarne skupštine BiH nije moguće dok se ne manifestira jasna većina i za Parlament i za Vijeće ministara te da svi oni koji misle da to mogu uraditi bez pet učesnika jučerašnjeg sastanka žive u zabludi. "Vijeće ministara treba biti formirano od legitimnih predstavnika naroda jer je BiH složena zemlja i u njezinim institucijama vlasti moraju biti predstavnici naroda, a ne pripadnici naroda", naglasio je Dodik, pojašnjavajući da se rotacija na mjestu predsjedatelja VM-a mora nastaviti.
Svoj animozitete naspram lidera SDP-a Zlatka Lagumdžije još jednom je pokazao kazavši da nikada neće dopustiti da on bude predsjedatelj VM-a ili ministar vanjskih poslova, ali da bi mogao biti ministar za izbjegle i raseljene osobe, a da mu je i to previše. Osvrnuo se i na nedolazak Stranke za BiH na sastanak poručivši im da je to od njih nekulturno jer su na njega pristali prošli put. Po njemu, odustali su iz trivijalnih razloga, što dovoljno govori o njihovoj političkoj spremnosti da uđu u proces konstituiranja vlasti.

Slijepa ulica

Predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić izrazio je žaljenje zbog nedolaska SDA i SDP-a na jučerašnji sastanak i potvrdio da će sudjelovati na današnjem sastanku u Parlamentu jer dijalog nema alternativu. "Bili smo spremni razgovarati i o smjernicama za programsku platformu i uspostavljanju parlamentarne većine, ali s obzirom da se nije odazvao jedan broj stranaka, razgovarali smo kako dalje, kako deblokirati ovaj proces, želeći prakticirati odgovornost prema povjerenju koje su nam građani iskazali na listopadskim izborima", kratko je kazao Ljubić, opovrgnuvši spekulacije da se jučer trebao sastati s liderima SDA Sulejmanom Tihićem i SDP-a Zlatkom Lagumdžijom.

"Svima mora biti jasno da ljudi koji izbjegavaju doći na sastanke u Parlament šalju jasnu poruku kako razmišljaju o BiH. Svojim nedolaskom SDA i SDP su pokazali da slijepom ulicom idu oni koji misle da se bez legitimnih predstavnika jednog, drugog ili trećeg naroda može formirati vlast na bilo kojoj razini BiH i na taj način razgrađuju BiH", rekao je nakon sastanka lider HDZ-a BiH Dragan Čović, dodavši da je poziv za razgovore i dalje otvoren za one koji predstavljaju svoje narode jer je optimist i vjeruje da će svi u BiH sagledati realnost i vrlo skoro početi baviti se formiranjem vlasti.

Kompromis da, isključivost ne

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić poručio je nakon jučerašnjeg sastanka da su oni koji nisu došli na sastanak učinili korak k daljnjem produbljivanju krize u BiH i osudili svojim činom današnji sastanak predstavnika pobjedničkih stranaka na propast. "BiH kao država može funkcionirati samo dogovorom i kompromisom, tako da će isključivi stavovi koji dolaze iz pojedinih stranaka, 'ili prihvati ovo što tražim i nudim ili neće biti nikakve vlasti', dovesti do nečega što nitko ne želi. Mi smo otvoreni za razgovore i kompromis, ali nismo spremni prihvatiti bilo kakve ucjene i isključivost", poručio je Bosić, te dodao da sudionici sastanka nemaju više potrebe zvati i moliti bilo koga da zajedno sjednu za stol jer je jasno da bez sudjelovanja SDS-a i SNSD-a nema mogućnosti donošenja odluka u zajedničkim tijelima.

Još jedna platforma

Lider SBB-a Fahrudin Radončić, kojeg Dodik vidi kao spasitelja Bošnjaka i legitimnog predstavnika tog naroda, nije komentirao navode da ove stranke mogu formirati većinu bez SDA i SDP-a, te je vrlo kratko poručio da se vrijeme ne smije gubiti, kao i da dijalog nema alternativu. Istaknuo je da stranke sudionice jučerašnjeg sastanka žele napraviti platformu koja će predstavljati boljitak za BiH i da bi do idućeg sastanka ona mogla biti usuglašena za dobrobit svih građana BiH.

Lana Rizvanović [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari