Kompromis oko direktora HT Mostar, Čović odustaje od Vilima Primorca?

Iako se činilo da bi nakon posljednje sjednice nadzornog odbora HT-a Mostar, na kojoj je za direktora – predsjednika uprave te profitabilne tvrtke imenovan Vilim Primorac, moglo doći do pucanja koalicije između dva HDZ-a, iz izvora bliskih ovim strankama doznajemo da bi se oko ovog imenovanja uskoro mogao postići kompromis.

Naime, posljednja sjednica nadzornog odbora HT-a Mostar, na kojoj je za direktora - predsjednika uprave HT-a imenovan aktualni zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Vilim Primorac, nije održana sukladno statutu poduzeća i poslovnika o radu nadzornog odbora jer na sjednici nije bilo kvoruma za odlučivanje. Zbog navedenih nepravilnosti došlo je do ponovnog sazivanja sjednice za srijedu, 13. siječnja, na kojoj će se ponovno raspravljati o imenovanju članova uprave tog poduzeća.

Na imenovanja Primorca promptno su reagirali iz HDZ 1990 navodeći da navedeni kandidat ni u kojem slučaju ne može računati na ruke federalnih ministara iz te stranke koje su neophodne za dobivanje suglasnosti na imenovanje. Kao razloge su naveli da se Primorac nalazi u sukobu interesa po dva osnova - obnaša dužnost zamjenika ministra i član je predsjedništva HDZ BiH i samim time ne ispunjava uvjete iz natječaja.

Međutim, pravi razlog nepodržavanja Primorca je činjenica da je Primorac kao član predsjedništva HDZ-a 1990 imenovan na mjesto zamjenika ministra, a da je nakon toga pristupio HDZ-u BiH. Zbog toga su u HDZ-u 1990 svjesni da bi podrška Primorcu imala negativan odjek u javnosti što bi moglo izazvati nesagledive posljedice po tu stranku.

Iz posljednjih izjava predsjednika HDZ-a 1990 Bože Ljubića može se iščitati da bi ta stranka mogla smekšati svoje stajalište i da bi u cilju relaksiranja koalicijskih odnosa s HDZ-om BiH bila spremna prihvatiti kompromisno rješenje oko ovog pitanja, na način da nadzorni odbor za direktora HT-a imenuje neku drugu osobu s liste uspješnih kandidata koja bi odgovarala obima stranama.

Ukoliko ne dođe do dogovora dva HDZ-a i pronalaska kompromisnog rješenja, izbor direktora mogao bi se odgoditi do daljnjeg, što bi dodatno produbilo političku krizu, ali i izazvalo nesagledive posljedice za ovo respektabilno poduzeće, koje već godinama otežano i na rubu zakona funkcionira zbog političkih igara koje se oko njega događaju.

pogled.ba

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari