Dokle kukanje nad sudbinom?

Mimo svih očekivanja, kao grom iz vedra neba, nedavno je prostrujala nevjerojatna vijest da su, do tada, ljuti politički protivnici - lideri HDZ BiH i HDZ 1990 - potpisali sporazum o međusobnoj suradnji.

Iznenadila je svekoliku javnost, a također i veći broj članstva obadviju stranaka.

Iznenađenje je tim prije bilo veće jer je Čović od uspostave HDZ 1990, na sve moguće načine, onemogućavao njihove aktivnosti. U tome mu i nije trebala naročita mudrost glede činjenice što je Ljubićeva "Devedesetka" neposredno, nakon utemeljenja i dobivanja vlasti u Koaliciji sa Hrvatskim zajedništvom u županijama sa hrvatskom većinom, koje se potom raspalo, postala svrha sebi i upala u duboku letargiju koja je i danas prati.

Svaki pokušaj pojedinaca iz redova "Devedesetke" da stranku oživotvori sukladno njihovim programskim načelima, nailazili su na nerazumijevanje odgovornih što ih je, nakon toga, dovodilo u stanje apatije. Apatija je uskoro zahvatila i većinu članstva, kao odraz nepostojanja jasne političke strategije, zbog čega su izostale i bilo kakve političke aktivnosti.

U iščekivanju političkog zaokreta po tom pitanju, bez bilo kakvih političkih priprema, dočekali su prošle općinske izbore s poražavajućim izbornim rezultatima. Unatoč totalnom izbornom debaklu, vladajuća postava ostaje na svojim pozicijama i tako, djelujući kabinetski, tapkajući u mjestu, dočekuju i nedavne opće izbore. Rezultati katastrofalni kao i na općinskim izborima, plod su kontinuiteta njihovih ne-aktivnosti. Iako se brod nasukao, kapetan i ne pomišlja na moralnu obvezu za podnošenjem ostavke.

Dapače, kuje zavjeru protiv svog Koalicionog partnera HSP BiH i postaje politički saveznik Čovićevog HDZ BiH. Političke stranke iz koje se izdvojio jer ga je, navodno, Čović kao svog protukandidata, na neregularan način pobijedio u izbornoj utrci za predsjednika HDZ BiH. Iako je kao razlog izdvajanja iz HDZ BiH i osnivanje svoje stranke - HDZ 1990 - s grupom istomišljenika navodio travanjski paket kojim je Čović, kako su Ljubić i članovi njegove stranke do nedavno tvrdili, želio zacementirati podjelu BiH i Hrvate dovesti u još teži položaj, odjedanput je postalo nevažno.

Unatoč činjenici što Čović u zagovoru hrvatske federalne jedinice, koja bi bila samo u okviru F BiH s Mostarom kao stolnim gradom, smatrajući neupitnim granice RS čiji je koncept postao trn u oku Bošnjacima, što je jedan je od ključnih razloga što ga Lagumdžija i Tihić ne žele za koalicijskog partnera, Ljubić je, više stidljivo i tiho, u nekoliko navrata naglasio kako kroz ustavni preustroj treba obuhvatiti cjelokupno BiH područje. Bez obzira na različite koncepcije po tom pitanju između lidera dva HDZ, posebice ranijeg Ljubićevog inzistiranja da je RS nepravična, odjedanput je na tu temu zanijemio, zapao u totalnu amneziju i po općoj percepciji na poziv Čovića, objeručke mu pohrlio u zagrljaj zanemarivši svoju do tada, navodnu, koncepciju oko preustroja BiH.

Pozivom Ljubića na suradnju Čović je napravio krajnje mudar, usuđujem se kazati, strateški potez. Kao što sam odmah nakon izbora napisao u jednoj svojoj kolumni - Čović je dobio izbore, a kako dobiti vlast – se obistinilo. Za pokušaj uspostave vlasti našao je Ljubića. Nastupajući tezom kako tim činom želi postići jedinstvo hrvatskog naroda i izboriti se za njegovu jednakopravnost koje u BiH stvarno nema, Čović je dobio na značenju u većem dijelu hrvatske javnosti. Ljubić, poznat kao političar sa stavom bez stava, prelaskom u koaliciju s Čovićem također, u dijelu hrvatske javnosti, dobiva na značenju jačanja nacionalnog jedinstva i od izbornog gubitnika postaje politički čimbenik.

U toj konstelaciji snaga malo tko polazi od činjenice da je Čović tim potezom razbio koaliciju HDZ 1990 – HSP BiH. Također, malo tko danas spominje činjenicu da je Ljubić izdao HSP BiH. Nije li Ljubić izdao i Čovića i HDZ BiH pri osnutku Devedesetke? Nije li nakon uspostave Devedesetke i njezinog dolaska na vlast u HNŽ oslabljena pozicija Hrvata po vitalnim nacionalnim interesima, a njezina Vlada se pokazala krajnje neučinkovitom što će ostaviti trajne posljedice po Hrvate na ovome području? Sve je to Ljubiću odjedanput oprošteno i od njega se očekuje da će koalicijom s Čovićem donijeti boljitak Hrvata u BiH.

Zbog Ljubićeve izdaje HSP-a, ta se stranka okrenula Sarajevu i teži po svaku cijenu ući u vlast sa SDP, SDA i Lijanovićima. Jeli to legalno i legitimno ili ne, zakonito ili nezakonito neka ospore Čović i Ljubić svojim političkim stavovima ili zakonskim klauzulama. Vjerojatno će u tome uspjeti kao i u slučaju Željka Komšića i Emila Vlajkija, koji u ime Hrvata obnašaju dužnosti hrvatskog člana BiH Predsjedništva i dopredsjednika RS. "Sve je dopušteno što nije zabranjeno", filozofska je izreka kojoj ovdje ima mjesta.

Zašto za 15 godina vladavine HDZ u deytonskoj BiH nije ovakva mogućnost tretirana i ako je nezakonita zašto nije zakonom onemogućena? Dokle ćemo samo kukati nad posljedicama? Nije li posljedica i razbijanje "Kreševske šestorke", kandidiranje više kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH….? Nije li to ortodoksni primjer razbijanja jedinstva Hrvata i tko su glavni akteri toga? Nije li, možda, trebalo odgoditi izbore u BiH do ustavnog preuređenja BiH o čemu sam, također, pisao u jednoj od svojih kolumni. Zašto nakon izbora Komšića i Vlajkija na dužnosti koje pripadaju Hrvatima, a koji ih nisu izabrali, nije opstruirano sudjelovanje u vlasti na svim razinama u BiH kako bi skrenuli pozornost javnosti o svojoj neravnopravnoj poziciji?

Nažalost, umjesto toga svi su se hrvatski lideri stavili na raspolaganje Lagumdžijinom SDP i dano mu na volju da izabere koga hoće. Nisu li, nažalost, na taj način Hrvati prepušteni njemu na milost i nemilost? Tko je kriv što, možda, od njegove volje ovisi koja će hrvatska politička stranka participirati u federalnoj vlasti što je u izravnoj vezi s budućnosti Hrvata u BiH? Što i kako dalje, ključno je pitanje koje stoji pred hrvatskim dužnosnicima u BiH? Na njega hrvatski narod u BiH čeka odgovor već dva puna desetljeća. Umjesto adekvatnog odgovora i sustavnog rješenja hrvatskog pitanja u BiH kroz zajedničku strategiju, sve više im se nudi beznađe i besmisao. Dokle?

Ilija Šagolj [ neznase.ba ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari