Što je bitnije, koalicija ili jedna fotelja?

Izborom Vilima Primorca za direktora HT Mostar, predsjednik HDZ BiH Dragan Čović izigrao je dogovor s predsjednikom HDZ 1990. Božom Ljubićem i opasno ugrozio opstanak koalicije dva HDZ-a, tvdi sugovornik portala dnevnik.ba blizak vrhu HDZ 1990.

"Božo je na sastancima s Čovom inzistirao da se razgovara isključivo o riješenjima od nacionalnih interesa, tipa ustavne reforme, način federalizacije BiH i uspostave administrativno teritorijalne jedinice s hrvatskom većinom. Čović je to prihvatio i razgovaralo se samo o tome", pojašnjava naš sugovornik kronologiju sastanaka Čovića i Ljubića.

Nakon nekoliko sastanaka, kao što je poznato, dvojice čelnika potpisan je koalicijski sporazum u kojem dvije stranke se obvezuje kako će se u procesu ustavnih promijena zalagati za uspostavu federalne jedinice s hrvatskom većinom, izmijenu izbornog zakona, te zajednički koalirati u izvršnoj vlasti na svim razinama.

U jednom od posljednjih susreta pokrenulo se pitanje pozicioniranja funkcija, žargonski rečeno "raspodjele fotelja".

Prije sjednice Federalne vlade HDZ BiH je inzistirao da Vlada povuče suglasnot za Prlića, što su čelnici HDZ1990. odbili, rekavši da trenutno postoje veći problemi o kojima je potrebno raspravljati, pa se ostalo na tome. Bez obzira na to, ministar financija i federalni dopremijer Vjekoslav Bevanda svejedno je, mimo dogovora, potegao to pitanje na sjednici Vlade F BiH.

"U jednom od kasnijih neformalnih razgovora, Ljubić je instistirao na razgovoru o rješenjima za provedbu ustavnih reformi, prije fotelja, a Čović je inzistirao na foteljama. Budući da je ranije dogovorena sjednica Nadzornog odbora HT-a gdje bi se trebao usvajati plan poslovanja, a između ostalog i odlučiti o funkcijama unutar poduzeća, prije svih predsjednika Uprave, Čović je potegao i pitanje imenovanja predsjednika Uprave, rekavši da je on protiv Prlića. Ljubić mu je odgovorio da on nije izričito za Prlića, ali je protiv Primorca ( Vilima, op.aut) jer bi to značilo srozavanje poduzeća (budući da Primorac nikad nije radio u poslovima djelatnosti poduzeća, a i visokopozicionirani je stranački kadar), te bi značilo davanje te tvrtke u ruke T-HT-a iz Zagreba. Ljubić je također, kazao da bi Primorčevo imenovanje samo došlo kao šlag na tortu SDP-u i ostalima koji govore da je njihov Sporazum samo radi fotelja. Na tome se ostalo", kaže izvor Dnevnik.ba.

Treba podsjetiti kako su se na natječaj za izbor direktora odnosno predsjednika Uprave prijavili Vilim Primorac, Željko Gugić, Ivan Zovko,...

Kasnije su, kaže sugovornik, iz kuloara HDZ-a BiH procurile informacije i upiti, ne od Čovića, nego od nekih niže rangiranih dužnosnika, bi li Devedesetka imala išta protiv Željka Gugića, dosadašnjeg direktora HP-a i Ivana Zovke, dosadašnjeg direktora financija HT-a Mostar. Iz Devedesetke su odgovorili kako o Gugiću nedovoljno znaju, a kako Zovku poznaju i smatraju ga dobrim kadrom. Uz ovo, rečeno je da bude onaj tko najbolje odgovara uvjetima natječaja. Samim tim, Primorac ne bi mogao proći jer je kao zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa s inozemstvom BiH u sukobu interesa. Na tome je ostalo. Na kraju je dogovoreno da se ta točka povuče s dnevnog reda Nadzornog odbora HT-a.

No, umjesto toga Nadzorni odbor izabrao je Vilima Primorca za direktora HT Mostar, čime je Čović, preko svojih kadrova u NO HT Mostar izigrao dogovor s liderom Devedesetke, što je izazvalo opću konsternaciju u vodstvu "Devedesetke".

Predsjednik HDZ 1990. Božo Ljubić smatra se krajnje izdanim od strane HDZ BiH, prvenstveno Čovića. Svojim suradnicima jutros je, kako kaže sugovornik Dnevnik.ba doslovno rekao: "Dakle, mi odbili mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara, a on sj**a svu koncepciju radi jedne direktorske fotelje, i to čije". Ljubića je još više razljutilo jutrošnje priopćenje, iz HDZ BiH da je Primorac plod dogovora, što je apsolutna neistina, kaže naš izvor.

Podsjetimo da je Vilim Primorac uz Stipu Marića bio ključni čovjek za prevođenje mostarskih organizacija HDZ1990, pod krinkom ujedinjenja dviju stranaka u Čovićev HDZ BiH, što je vjerojatno dodatan razlog da "Devedesetki" bude apsolutno neprihvatljiv na dužnosti direktora HT Mostar.

Nakon što su nedavno u povodu dana Sveučilišta u Mostaru na svečanost pozvani samo dužnosnici HDZ BiH, te im dodijeljena priznaja Sveučilišta, u vodstvu HDZ 1990. zaprijetili su kako se koalicija tako neće moći održati, da je nedopustivo da se Sveučilište pretvara u stranačku organizaciju HDZ BiH, nakon čega je uslijedio novi sastanak čelnika dviju stranaka. Stvar je izglađena, ali čini se samo na kratko.

Iz izvora bliskih vrhu HDZ BiH, dnevnik.ba, pak, saznaje, kako je sve to "odradila Primorčeva ekipa iza leđa Dragana Čovića" To smo rekli i njima u "Devedesetki", kazao je sugovornik dnevnik.ba blizak predsjedniku HDZ BiH Draganu Čoviću, no u "Devedesetki" ne vjeruju u tu priču..

Brod zvani "hrvatski blok" opsano je poljuljan, a hoće li se održati znat će se narednih dana, ili tjedana.

Podsjetimo, i da je predsjednik HDZ 1990. Božo Ljubić u nekoliko navrata ponovio kako stranka koju predvodi može sudjelovati u vlasti samo u sklopu većinskog legitimiteta, drugim riječima s HDZ BiH, te da je jedina alternativa tomu odlazak u oporbu. Drugim riječima, ostane li Ljubić dosljedan svojim stavovima, ukoliko posljednji slučaj, oko izbora direktora HT bude kap koja će preliti čašu, odnosno ukoliko odluči raskinuti koaliciju s HDZ BiH, onda će njegova stranka ići u oprbu.

dnevnik.ba

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari